Учени: Опасността от Омикрон е преувеличена

Новият щам не води до тежка форма на заболяване

Изпълнителният директор на Националния институт по инфекциозни болести (NIID) на Южна Африка Адриан Пюрен заяви, че новият омикронен щам на коронавирус не е толкова опасен за хората, както първоначално смятаха някои експерти, тъй като не причинява тежки форми на заболяването.

„Рязкото увеличение на броя на новите случаи на COVID-19 в Южна Африка през последните няколко седмици, причинено от появата на щама Омикрон, не доведе до значително увеличение на броя на хоспитализираните с коронавирус. Това е много добър знак.“ … В Южна Африка смъртността от коронавирус също остава на ниско ниво за последния месец.

„Щамът Омиркон от генетична гледна точка е много различен от предишните варианти на коронавируса. Има много висока степен на мутация. Няма нужда обаче да се страхуваме от това, световната наука е в много ранен етап на изучаване на този щам и все още е твърде рано да се правят дори предварителни заключения за степента на неговата вредност и опасност за хората“.

Пурен отбеляза, че щамът Омикрон е бил идентифициран едва наскоро в една от лабораториите в Южна Африка. „Възможно е този вариант на коронавирус да е при нас по-дълго, отколкото се смята в момента“, каза той. Младите хора се разболяват, но броят на хоспитализираните не расте. Основната защита срещу щама Омикрон е ваксинацията, подчерта Пурен.

„Новият щам е и си остава коронавирус, а наличните ваксини намаляват неговата активност“, заключава ученият. Сега в болниците в Южна Африка, която се превърна в световен епицентър за разпространение на щама Омикрон, 2229 души са в болници с диагноза COVID-19. През изминалото денонощие броят на случаите на коронавирус в страната се увеличи с 3220, извършени са 34 880 PCR теста, като делът на положителните им резултати достига 9,2%.

Източник: Fakti.bg

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобни статии

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха инициативата на...

Още в катергорията

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха...

Лавров: Чакаме отговори за разширяването на НАТО на Изток

Не основаваме политиката ни на принципа "ако", това е...