Хиляди повеждат протест „Нито една повече“ след смъртта на Евгения

Протест под надслов „Нито една повече“ събира хиляди на протест в четвъртък в цялата страна с искане за по-строги наказания за убийците на жени, както и за промени в Наказателния кодекс, свързани със санкциите за домашно насилие. Обединението идва след поредното хладнокръвно убийство на младата софиянка Евгения, чийто съпруг Орлин заедно с баща си Пламен я ликвидира, като я удуши със собствените си ръце, а след това изхвърлиха заедно тялото й в куфар. 

Съсловните организации на лекари, юристи, журналисти също се включват в акцията с призив това никога повече да не се повтаря.

Организатор е „Феминистки мобилизации“, като паралелно с протеста се предвижда и онлайн среща за масово входиране на сигнали и писма до институциите с цел незабавни промени в нормативната уредба.

„И тази година, както последните три, на 25 ноември излизаме на улицата, за да се противопоставим на бездействието на българската държава по отношение на огромния проблем, който е насилието, основано на пола. Досега през 2021 повече от една жена губи живота си всеки месец заради насилие. Една е прекалено много. Нито една повече!“, пишат от там.

И напомнят:

„През изминалите три години формулирахме серия от искания, сред които превантивни, рехабилитативни, образователни, институционални и информационни мерки. Много от тях не бяха изпълнени, въпреки заявките и обещанията на отделни парламентарни групи. Тази година сме още по-категорични и настояваме за:

Незабавни мерки срещу насилието над жени в контекста на Covid-19.

Кризисни и консултативни центрове във всяка област на България.

Мерки срещу домашното насилие като част от насилието основано на пола, както и повече фокус върху превенцията.

Възстановително правосъдие и равен достъп до безплатна правна помощ.

Гласност за проблема.

Сексуално образование и репродуктивни права.

Борба за справедливост за маргинализираните жени.

Гарантиране на условия за полово равенство в грижовния труд.

Борба с икономическото неравенство.

Демократизация на управлението чрез целенасоченото включване на жени от всички маргинализирани групи, борба със структурното неравенство, което води до насилие“.

Подобни статии

Петков готви Борис Бонев за кмет на София, същият, който прибра 70 бона от транспортните фирми

На 18 май тази година няколко хиляди служители на дружествата, осигуряващи...

Още в катергорията