ЦИК няма да глобяват Борисов за агитация -не събрали нужното мнозинство от 2/3

27 машини днес и още 6 вчера не са сработили, каза Цветозар Томов

Ако се запази същата динамика на вота, както и преди, би трябвало да очакваме по-ниска активност и под 2 млн. гласували избиратели. Това стана ясно на последната пресконференция на ЦИК, цитирана от „Монитор“.

Говорителят Цветозар Томов поясни, че тази активност е малко по-ниска в сравнение с тази преди седмица и това може да се аргументира с умората сред хората. Най-висока е в 23 МИР, където надхвърля 30 %, който е и най-големият в страната. На другият полюс е Кърджали, където вот са пуснали 19 %. По думите му съотношението е 2 към 1, което не е типично. По думите му ще е интересно дали ще се потвърди дали населението в големите градове е било по-активно.

Въпреки това той предупреди, че се е случвало в последните часове активността се е вдигала. За един час обикновено гласуват около 5 % от избирателите, което е максимума, който могат да поемат секциите. Това означава, че дори и при максимална мобилизация, активността ще е под 50 %, а при всяка вероятност под 30 %.

27 машини днес и още 6 вчера не са сработили. Това е общо 33 машини.

Другият говорител Росица Матева поясни, че е имало сигнали – около 25 – за агитация срещу Бойко Борисов. Но ЦИК не е успяла да вземе решение по казуса, защото не е било постигнато мнозинство, за да му се наложи глоба. За това са гласували 9 от членовете на ЦИК, а против – 5 членове и така няма нужното мнозинство от 2/3.

Томов уточни, че вотът е приключил в Източна Азия, като вече са пристигнали протоколите от Австралия и Нова Зеландия, както и Китай, Корея и Япония. Гласуването там е протекло спокойно и организирано.

От ЦИК отново напомниха, че отново ще се броят и контролните разписки от машините. Срокът да обявят крайният срок от балотажа е три дни, което е четвъртък. Томов изрази увереност, че ЦИК ще се справи, а Матева напомни, че ЦИК се въвеждат повторно резултатите от РИК и всичко зависи кога регионалните комисии ще ги внесат в ЦИК.

Няма яснота и къде са изчезналите 5 смарт карти в секция в Бургаско.

Кадър: NOVA

Подобни статии

„Демократична България“ се регистрира за изборите на 2 октомври

Представителите на политическата сила внесоха 8888 подписа в ЦИК "Демократична България“ внесе...

Още в катергорията

„Демократична България“ се регистрира за изборите на 2 октомври

Представителите на политическата сила внесоха 8888 подписа в ЦИК "Демократична...

Номинираха Карадайъ за водач на листата на ДПС в Кърджали

Общо 26 са предложените като кандидати за народни представители,...

Румен Петков: Лъжата на Кирчо и Кокорчо продължава

Някой ден някой ще отговаря за това колко пари...