Човек на Валери Симеонов е замесеният в схемата за фалшиви сертификати

НФСБ утре ще свика изпълнителна комисия, на която ще поиска изключването на Георгиев. За да бъде изваден от листите, кандидатът за депутат трябва лично да подаде заявление в ЦИК

Величко Георгиев, кандидат за депутат от коалицията „Патриотичен фронт“, в която участват НФСБ, БДС „Радикали и БДНС „Целокупна България, е разследван за участие в схема за издаване на фалшиви COVID сертификати за ваксинация. Георгиев е заснет в разследване на „Нова телевизия, след което полицията започва работа по случая. Уведомена е Софийската градска прокуратура, която започва следствено дело, а главният прокурор Иван Гешев е поискал имунитета на Георгиев. Това съобщи пред телевизията Станимир Станев, директор на дирекция „Национална полиция“. Той не разкри партийната принадлежност на Георгиев, която проверка на „Дневник“установи.

В репортажа на медията Георгиев, който е на четвърто място в листата на коалицията в 23 МИР в София, при срещата с репортерка, се представя като посредник в схема за издаване на фалшиви сертификати. Допълва, че има много работа и за услугата трябва да се чака. „60 човека съм подал преди две седмици и утре са готови, казва той.

Срещу сумата от 1350 лв. човек може да си купи три сертификата. Бързата поръчка е на цена 450 лева (издава се за 2 дни), а бавната – 300 лева ( сертификатът става за седмица-две, дори месец). Според посредника на ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата, само от един лекар. Георгиев работи със старша сестра в столична поликлиника. Информира, че ваксината се изхвърля и никой не може да разбере, че не е поставена на практика на човека, на когото се издава сертификат. За схемата „Нова телевизия“ разбира от бизнесмена Андрей Бъчваров.

Пред „Дневник“ лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че утре ще свика изпълнителна комисия, на която ще поиска изключването на Георгиев от НФСБ. За да бъде изваден от листите, кандидатът за депутат трябва лично да подаде заявление в ЦИК, като това също ще бъде изискано от Симеонов.

„Много неприятна изненада. Дори няма да го викаме за обяснения, това, което се видя, е повече от доказателство. Съжалявам, никога не можеш да си 100% сигурен в качествата и характерите на хората, но това е лакомия. Никой не е предполагал. Направеното е обратно на каузата, на която служим и аз, и колегите ми“, коментира Симеонов.

Добави, че информацията, която има за Георгиев, е, че той е собственик на магазинче в центъра на София и според него не би следвало да е материално затруднен.

„Не съм се интересувал детайлно от неговата биография, но тъй като от години е в партията го включихме в листите“, каза Симеонов. Опитите му да се свърже с Георгиев са неуспешни.

Полицията работи по още 10 случая

Станимир Станев, директор на дирекция „Национална полиция“ заяви, че има още 10 такива подобни случая, за които са образувани досъдебни производства. Работи се и по две преписки. Освен в София подобни случаи са разкрити във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Сливен и Хасково работят. Схемата е подобна с показаната, като не участва директно медицинското лице. Станев информира, че има обвинение срещу общопрактикуващ лекар, който е с мярка парична гаранция за 2000 лв. Работят и по казуси за фиктивна ваксинация.

Полицията работи и с партньорски служби по линия на Европол. Даде за пример МВР-Кюстендил, която работи заедно с колеги от Северна Македония. Случаите са на хора, които са били „ваксинирани“ на дата, на която не са били на територията на България. С Гърция и Германия също.

 

Подобни статии

Транспортното министерство с репресивни мерки срещу избрани превозвачи

Румен Петков отново настоя за незабавно подновяване на разговорите с „Газпром“....

Още в катергорията

Транспортното министерство с репресивни мерки срещу избрани превозвачи

Румен Петков отново настоя за незабавно подновяване на разговорите...

Петков и транспортния бранш се разбраха, но протестите в сряда остават

Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството....

Сербезова: До август електронното здравно досие на пациентите ще обхване всички дейности

„Поетапно до месец август електронното здравно досие на пациентите...