Forbes разкри първите български милиардери

Състоянието на братя Домусчиеви се оценява на 4,2 млрд. долара

Forbes обяви братята Кирил и Георги Домусчиеви за първите български милиардери. Според авторитетното издание състоянието им се оценява на 4,2 милиарда долара.

Компанията им Huvepharma е шестата по големина здравна фирма в света за животни, с дейности, простиращи се от фабрика за ваксини в Линкълн, Небраска до фармацевтичен завод в Северозападна Италия. Основен производител на ветеринарни лекарства и ваксини, както и добавки за фуражи за добитък, Huvepharma отчете приходи от 658 милиона долара през 2020 г., което е с 21% повече от 2018 г. Това помогна на собствениците ѝ – братята Кирил и Георги Домусчиеви – да станат първите милиардери в България. Кирил стана почетен гражданин на Небраска през 2019 г. заради инвестициите на Huvepharma в щата Корнхъскър, пише Forbes, цитирано от fakti.bg.

Братя Домусчиеви тръгнаха от невзрачна офис сграда в българската столица София и изградиха своята многомилиардна империя, като приватизираха държавни фирми и ги разшириха. Интересите им са още в областта на в недвижимите имоти и футбола, пише изданието.

Подобни статии

„Булгаргаз“: Очакваме газовата връзка с Гърция да бъде въведена в експлоатация най-късно до 1 юли

След поредното отлагане на пускането в експлоатация на газопровода IGB, „Булгаргаз“...

Още в катергорията

Икономист: Възможен е нов скок на цените на тока през април

Инфлацията ще се окаже по-сериозен проблем от пандемията, прогнозира...