Албанският президент приветства позицията на България за разделянето на Албания и РСМ за ЕС

Миналата седмица българският посланик в ЕС Румен Александров заяви, че София няма да вдигне ветото срещу Северна Македония, но Албания трябва да бъде оценявана на базата на собствените ѝ заслуги

Албанският президент Илир Мета приветства предложението на България да бъде разделен пътят на присъединяване към Европейския съюз на Албания и Република Северна Македония, което би позволило на Албания да постигне напредък, съобщава сайтът Екзит, цитиран от БТА.

Пътят към ЕС на Албания е свързан с този на Северна Македония. Това означава, че ветото на България срещу съседката ѝ заради въпроси, свързани с културата, езика и човешките права, пречеше на Албания да постигне напредък към първата междуправителствена среща, отбелязваща формалното начало на преговорите, въпреки одобрението на всичките 27 членки, отбелязва сайтът.

Миналата седмица българският посланик в ЕС Румен Александров заяви, че страната няма да вдигне ветото срещу Северна Македония, но Албания трябва да бъде оценявана на базата на собствените ѝ заслуги.

Той добави, че България е направила няколко предложения как Северна Македония може да подобри ситуацията, включително чрез прилагането на договора за приятелство, подписан между двете страни.

Илир Мета реагира на предложението на България, като заяви: „Приветствам позицията на България, която предлага започване на преговорите с Албания за членство в Европейския съюз възможно най-скоро“.

Той добави, че е убеден, че Република Северна Македония е постигнала „огромен успех в прилагането на реформите и постигането на исторически споразумения като Преспанското“.

„Аплодирам достойното отношение на македонските власти да продължат непоколебимо да следват проевропейския курс на реформите, които служат на гражданите и на стремежа към членство в ЕС“, изтъкна той.

Подобни статии

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха инициативата на...

Още в катергорията

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха...

Лавров: Чакаме отговори за разширяването на НАТО на Изток

Не основаваме политиката ни на принципа "ако", това е...