Американското разузнаване: Русия готви военна офанзива в Украйна. Москва: Не е вярно

Американското разузнаване разполага с доказателства за подготвяна руска военна офанзива в Украйна. В нея могат да участват 175 000 руски войници. В Киев се готвят за възможен военен сблъсък още в края на януари, пише Дойче веле.

По данни на американското разузнаване Русия планира военна офанзива срещу Украйна в началото на 2022 година. Информацията е на водещи медии, сред които “Вашингтон пост” и “Асошиейтед прес”.

Анонимен източник от американската администрация е заявил пред “Вашингтон пост”, че по тяхна информация в операцията ще се включат 175 000 руски военни.

94 000 войници вече са разположени на границата

Документ на американското разузнаване, с който журналистите от “Вашингтон пост” са успели да се сдобият, показва очевидни доказателства за струпване на руски сили на четири локации и пристигането на танкове и артилерия. Според информацията от този документ, към момента на границата вече са разположени 94 000 руски военни. Документът също така показва придвижване на руски войски към границата и обратно, което американското разузнаване тълкува като опит за “скриване на намеренията и създаване на несигурност”.

Американски и руски официални лица заявиха, че вече се водят преговори за среща между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, на която да бъде обсъден проблемът.

Москва отрича да планира инвазия

Константин Косачев, заместник-председател на Горната камара на руския парламент, отрече да се планира атака. “Няма подготовка за офанзива”, заяви той пред руския телевизионен канал „Русия-24“. Руският външнополитически съветник Юрий Ушаков обясни, че президентът Владимир Путин ще повтори “червените линии” на Русия в преговорите, включително исканията за правно обвързваща гаранция, че НАТО няма да се разширява, включвайки Украйна. За членство на Украйна в алианса няма определен конкретен график.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече подчерта, че Русия не може да определя дали Украйна ще стане част от организацията, а САЩ заплаши с допълнителни санкции, ако Русия нападне Украйна.

Украйна се готви за всички възможни сценарии

Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников обяви пред парламента в Киев, че е в ход подготовката на някаква форма на ескалация, която може да започне още през януари. “Нашата разузнавателна служба анализира всички сценарии, включително и най-лошите, и смята, че съществува вероятност от сериозна ескалация от страна на Русия. Най-вероятно е такава да се готви за края на януари“, каза Резников.

Конфликтът между Русия и Украйна продължава от 2014 година, когато Кремъл анексира Крим и подкрепи сепаратистките движения в Източния регион Донбас. По данни на “Асошиейтед прес”, над 14 хиляди души са загубили живота си в този конфликт.

Колко вероятна е инвазията?

По-рано тази седмица министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс каза пред ДВ, че “споделя притесненията” на САЩ и други съюзници от НАТО относно възможна руска инвазия в Украйна. “Можем да очакваме всякакви предизвикателства. И ние знаем, че руският политически елит не се страхува да използва военна сила, когато смята, че с нея може да постигне поставените цели”, допълни той.

Отношенията на Украйна с Русия се сринаха през 2014 г., след като подкрепяните от Москва сили завзеха територия в Източна Украйна, която Киев иска обратно. Киев казва, че около 14 000 души са загинали в сражения оттогава.

Откакто започна последната криза Москва отправи искания за правно обвързващи гаранции за сигурност от Запада, че НАТО няма да приеме Украйна за член или да разположи там ракетни системи да удари Русия.

Украйна заяви, че Русия няма думата за амбициите ѝ да се присъедини към НАТО и отхвърли всякакви гаранции за сигурност като нелегитимни.

„Ескалацията е вероятен сценарий, но не е неизбежен и нашата задача е да го предотвратим“, настоя Резников и подчерта: „Трябва да направим цената на ескалацията неприемлива за агресора.“

АКО СЕ СТИГНЕ ДО ВОЙНА, КАКВА ТОЧНО МОЖЕ ДА Е ТЯ?

Руските въоръжени сили разполагат с личен състав от 900 000 души на действителна военна служба, а украинските – с 209 000; това прави превъзходство от над четири към едно, според Международния институт за стратегически изследвания (МИСИ).

Самир Пури, експерт в МИСИ по хибридните войни, обаче каза, че истинското предимство на Русия се състои в това, че тя разполага със сили, които вече воюват от нейно име в сепаратистката война в Източна Украйна, което й дава възможност да се съедини с тях и да разшири зоната под техен контрол. Ако се стигне до по-голяма инвазия, заяви Пури, тя може да обмисли атака от север (от своята територия и от тази на съюзника си Беларус), от изток или от юг (през Крим, който Русия отне от Украйна през 2014 г.); с атака по море срещу градовете Одеса и Мариупол.

ДОКОЛКО ПОДГОТВЕНА Е УКРАЙНА ДА СЕ ЗАЩИТАВА?

Украйна разполага със значително по-силна армия отколкото през 2014 г., когато Русия й отне Крим без бой. Киев разполага с усъвършенствани противотанкови ракети, доставени от Вашингтон, и може да се възползва от американска разузнавателна информация. Но така или иначе тя ще се изправи срещу непосилен за нея противник – при бойните танкове, например, превъзходството на Русия е повече от трикратно.

„От гледна точка на Украйна, въпросът е. . . да се съпротивлява възможно най-дълго, да се моли Западът да й окаже подкрепа и в един момент да контраатакува“, каза Матийо Булег, изследовател от лондонския мозъчен тръст „Чатъм Хаус“. „Ако Русия предприеме пълномащабна инвазия, това, което остава на Киев, е да води партизански тип война, за да направи цената на нахлуването огромна за Русия.“

КАКВО ДРУГО БИ МОГЛО ДА ВЪЗПРЕ МОСКВА?

Западът наложи санкции на Русия след превземането на Крим и може да прибави към тях още болезнени мерки, като например й попречи да доставя газ по новопостроения тръбопровод „Северен поток 2“ към Германия. Ако нахлуе, Путин рискува пълен разрив в отношенията със Запада. Не е ясно до каква степен НАТО ще се притече на помощ на Украйна – нещо, което по принцип крие много рискове и за двете страни. Украйна не е член на алианса, но ако той не предприеме нищо, ще започне да изглежда като организация, която е загубила значението си.

„Това е игра на ръба на риска. И в (централата на) НАТО в Брюксел, и в Москва ще има сметки докъде може да доведат стъпките за изостряне на обстановката. Ако НАТО се разгърне за бой, руснаците ще възприемат това като невероятно изостряне на обстановката“, каза Пури. „Дали (Украйна) ще се превърне в бойно поле, мисля, че е малко вероятно – но в действителност това е въпросът, заради който е сегашното напрежение между Русия и НАТО във връзка с Украйна.“

Подобни статии

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха инициативата на...

Още в катергорията

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха...

Лавров: Чакаме отговори за разширяването на НАТО на Изток

Не основаваме политиката ни на принципа "ако", това е...