Ангела Меркел отново призова за солидарност и ваксинация

Изпълняващата длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел призова за солидарност в борбата срещу разпространението на коронавируса и поднови апела си за повече ваксинации, предаде ДПА.

„Намираме се в пика на тази четвърта вълна на пандемията в много сериозна ситуация, която в някои части на страната ни може да бъде наречена единствено драматична“, каза Меркел в последното си седмично видеообръщение като канцлер, публикувано днес. „Отнасяйте се към този коварен вирус много сериозно“, призова тя.

Меркел спомена „претъпкани отделения за интензивно лечение“, тежко болни пациенти, които се налага да бъдат транспортирани със самолет, и „ужасно високия брой“ хора, на които вирусът е отнел живота.

„Всеки един от тях оставя след себе си семейства или приятели, зашеметени и безпомощни“, каза тя. „Това е особено горчиво, защото можеше да бъде избегнато – с ефективни и безопасни ваксини, ключът е в нашите ръце“, допълни Меркел.

Тя благодари на хората, „които са разумни и разбиращи в тези трудни времена“ и са следвали правилата, за да защитят себе си, както и тези около тях.

„Това са повечето хора в нашата страна. Те показват всеки ден гражданския дух, който е толкова прекрасна част от нашата страна и без който нито един канцлер или правителство не би успял да постигне каквото и да било“, продължи Меркел.

Според нея трудностите през идните седмици ще могат да бъдат преодолени само с общи усилия. „Искрено се надявам, че заедно ще успеем“, завърши Меркел.

Ангела Меркел ще изпълнява длъжността канцлер до 8 декември, отбелязва ТАСС. Тогава Бундестагът ще гласува кандидатурата на Олаф Шолц за неин приемник като ръководител на правителството, след което президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще назначи членовете на новия кабинет.

Германският национален център за контрол на заболяванията съобщи днес, че за последното денонощие са регистрирани 64 510 нови заразявания и че седемдневната заболеваемост е 442,7 случая на 100 000 души, предаде Асошиейтед прес. През последните 24 часа са починали 378 души, с което общият им брой от началото на пандемията в Германия става 102 946 души.

Източник: БТА

Подобни статии

При авария в Запорожката АЕЦ няколко държави могат да влязат в зоната на изключване

Запорожката атомната електроцентрала е обстрелвана редовно, с болезнена упоритост. Сякаш не...

Още в катергорията

При авария в Запорожката АЕЦ няколко държави могат да влязат в зоната на изключване

Запорожката атомната електроцентрала е обстрелвана редовно, с болезнена упоритост....

Спряха да взимат бели мъже в британските Военновъздушни сили

Министерството на отбраната има за цел да увеличи съотношението...