Безработицата в България се понижава през октомври при стабилизация в целия ЕС

В рамките на целия ЕС безработицата през октомври се задържа на септемврийското ниво от 6,7%, но е значително под нивото от 7,5%, достигнато през октомври 2020 г.

Безработицата в ЕС се стабилизира през октомври на нивата от септември, докато в България отбеляза понижение, показват данни на европейската официална статистика Евростат, цитирани от БНР.

В рамките на целия ЕС безработицата през октомври се задържа на септемврийското ниво от 6,7%, но е значително под нивото от 7,5%, достигнато през октомври 2020 г. В рамките на еврозоната безработицата се понижи през октомври до 7,3% от 7,4% месец по-рано и спрямо 8,4% през октомври 2020 г.

За България данните на Евростат пък показват, че безработицата през октомври се понижава до 5,3% от 5,5% през септември, след като и година по-рано (през октомври 2020 г.) тя беше на ниво от 5,2 на сто.

Според европейската статистика общо 14,312 млн. европейци, от които 12,045 милиона от еврозоната, са били без работа през октомври, като спрямо септември е отчетено понижение на безработните в ЕС със 77 хиляди и понижение с 64 хиляди само в рамките на еврозоната.

Спрямо година по-рано безработицата в ЕС намалява през октомври с 1,650 милиона, а в рамките на еврозоната – с 1,564 милиона.

Според данните на Евростат през октомври в България безработни са били 172 хиляди, намалявайки от 178 хиляди през септември и спрямо 175 хиляди без работа през октомври 2020 г.

 

Подобни статии

Външният дълг нарасна с 2,3 млрд. евро

Спрямо края на април миналата година, когато дългът на сектор Държавно...

Още в катергорията

Външният дълг нарасна с 2,3 млрд. евро

Спрямо края на април миналата година, когато дългът на...

Без 25 ст. отстъпка за горивата от 1 юли

Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание...

Велев: Ако не се гласуват компенсации за тока, вадим снимките на виновните депутати

След компенсирането в държавната енергетика ще остане 1 млрд....