Влошаване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през декември

Избледняват надеждите за много по-силен растеж през следващите шест месеца. По-негативно се оценяват най-вече очакванията за печалбите на експортно-ориентираните и свързаните с потребителите индустрии

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и цялата еврозоната се влошиха през декември с оглед на новата вълна на коронавирусната пандемия.
Това показват резултат от последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се понижи през декември до 29,9 пункта от 31,7 пункта през ноември и при осреднена прогноза за по-рязко понижение към 25,3 пункта.

В същото време обаче индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, спадна рязко до -7,4 пункта от 12,5 пункта месец по-рано и при очаквания за доста по-умерено понижение към 5,0 пункта, като това представлява влошаване на оценката за настоящите икономически условия за трети пореден месец, след като от февруари до септември включително този индекс нарастваше непрекъснато. Това е и първият случай от юни 2021 г. насам, при който индикаторът на текущата ситуация се оказва на отрицателна територия.

„Германската икономика страда забележимо от последните развития на пандемията Covid-19. Продължаващият недостиг в предлагането натежава върху производството и търговията на дребно“, коментира настоящите очаквания президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.
Според него спадът в икономическите очаквания показва, че избледняват надеждите за много по-силен растеж през следващите шест месеца. По-негативно се оценяват най-вече очакванията за печалбите на експортно-ориентираните и свързаните с потребителите индустрии.

Днешното проучване на ZEW също така показва, че и индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона се влошава през декември, достигайки 26,8 пункта спрямо 27,7 пункта през ноември.

Подобно на Германия, показателят за текущата икономическа ситуация също отчете рязък спад за трети пореден месец, достигайки -2,3 пункта след спад с 13,9 пункта спрямо ноември.
Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната пък продължава да бележи рязко понижение, достигайки през декември -33,3 пункта спрямо -14,3 пункта месец по-рано, като 54,6% от пазарните експерти очакват инфлационното ниво в еврозоната да спадне през следващите шест месеца.

Подобни статии

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с искането на...

Още в катергорията

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с...

Северна Корея увери, че ситуацията с коронавируса е „под контрол“

Потвърдените случаи на хора "със симптоми на треска" в...

Зеленски: Русия води тотална война, каквато не е имало в Европа от 77 години

Украинският президент призова сънародниците си, които не са на...