Всички ученици се връщат в клас на 6 декември

От МОН поясниха, че късно снощи в склада на БЧК са пристигнали нови 90 000 теста за ученици

Връщането на големите ученици в училище от другата седмица, за което съобщи вчера здравният министър Стойчо Кацаров, вече е осигурено. „С последните доставки от снощи и днес тестове вече са осигурени за всички ученици от 1 до 12 клас за изследването на 6 декември т.г.„, съобщиха от МОН.

Оттам поясниха, че късно снощи в склада на БЧК са пристигнали нови 90 000 теста за ученици. Сутринта недостигът на тестове за изследването на учениците от 1 до 12 клас, които ще се върнат в клас на 6 декември т.г., е намалял до 60 000 теста. По-късно обаче днес са пристигнали нови тестове, които преодоляват недостига. Последните необходими количества се разпределят по училищата днес.

Така, присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло на 6 декември т.г., като условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично.

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие. Как се правят тестовете в училище можете да видите ТУК.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат, посочват от МОН.

Припомняме, че след като с доста остър тон вчера просветният министър акад. Николай Денков призова колегата си от здравното министерство да промени заповедта си, за да могат да се върнат и големите ученици, късно снощи промяната бе факт. Според новата заповед на Стойчо Кацаров от 2 декември ако заболяемостта в дадена община е над 500 души на 100 хил., присъственото обучение се преустановява за всички ученици, а ако е от 250 до 500 души на 100 хил. души, 50% от паралелките минават в дистанционно обучение. Тези изисквания може да не се прилагат, ако се осигури тестване за учениците с щадящи тестове в училище веднъж в седмицата, а не два пъти, както досега. Идеята е „спестените“ тестове да се пренасочат за големите ученици, за да могат в класните стаи да се върнат всички. Педагозите и непедагогическият персонал обаче следва да се тестват 2 пъти в седмицата, освен ако не разполагат със зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване.

Все още обаче няма тестове за 13 декември т.г., т.е. за по-следващата седмица.

НАСОКИ

Също от 6 декември т.г. вече са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от министерството на здравеопазването. Това са изискванията за не повече от пет човека в помещение, физическа дистанция от 1,5 метра и носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

Съгласно заповедите на министъра на здравеопазването от 26 ноември и 2 декември т.г. МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа. Можете да ги видите ТУК.

Подобни статии

Гневни шофьори засипаха социалните мрежи с видеа от задръстванията на Капитан Андреево

Видеа, показващи огромните опашки на граничния пункт „Капитан Андреево“, бяха разпространени...

Още в катергорията

Гневни шофьори засипаха социалните мрежи с видеа от задръстванията на Капитан Андреево

Видеа, показващи огромните опашки на граничния пункт „Капитан Андреево“,...

От ДПС се оплакаха, че премиерът ги е заплашил, че ще ги оправи

За заплахата алармира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който...