Възникнал е напрегнат спор по време на срещата между Блинкен и Лавров в Стокхолм

Възникна напрегнат спор между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров по време на обсъждане на събитията в Киев от 2014 година (т.нар. Майдан, бел. ред.) на среща в Стокхолм, предава Bloomberg, позовавайки се на неназовани очевидци на дискусията.

Събеседницитe на агенцията твърдят, че до този спор е довел разговорът за ответните мерки на Запада в случай на „руска агресия“ в Украйна.

„Обменът на мнения в остра форма започна, след като Съединените щати и техните европейски съюзници започнаха да търсят начини, включително възможни санкции, да отговорят на заплахата от „руска инвазия“ в Украйна във връзка с разполагането от президента Владимир Путин на войски близо до границата на съседната държава“, информира агенцията.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Лавров напомни на Блинкен, че събитията в Киев през 2014 г. са били държавен преврат, твърдят източниците.

„Той също обвини НАТО и Европейския съюз, че потискат инакомислието и заплашват Русия“, съобщава агенцията.

На свой ред ръководителят на Държавния департамент е нарекъл НАТО „отбранителен съюз“ и е заявил, че през 2014 г. силите, лоялни на бившия президент на Украйна Виктор Янукович, са „открили огън по мирни протестиращи в Киев и са убили повече от сто души“.

Източник: Агенция „Фокус“

Подобни статии

Ключовите фигури на 12-годишното управление на ГЕРБ продължават да заемат досегашните си постове в МВнР

Външно министерство беше единственото ведомство, което не претърпя реформи по време...

Още в катергорията