Германия затваря всичките си атомни централи до края на 2022 година

Бившият германски канцлер Ангела Меркел ускори постепенното премахване на ядрената енергетика след аварията във Фукушима в Япония през 2011 г.

Три ядрени електроцентрали ще бъдат изключени от мрежата в Германия в петък, 31 декември, като част от плана на страната за пълен отказ от атомната енергия, пише изданието Politico, цитирано от Агенция „Фокус“. Останалите три ще бъдат ликвидирани до края на 2022 година.

„Поетапното спиране на ядрената енергия прави страната ни по-безопасна и помага за избягване на радиоактивни отпадъци“, каза федералният министър на околната среда и ядрената безопасност Стефи Лемке.

„Сега е от съществено значение да се… напредне в търсенето на окончателно хранилище за високоактивни радиоактивни отпадъци, както и постоянни решения за ниско и средно радиоактивни отпадъци“, казаха от министерството на околната среда.

Бившият германски канцлер Ангела Меркел ускори постепенното премахване на ядрената енергетика след аварията във Фукушима в Япония през 2011 г.

Спирането в петък засяга електроцентралите в Брокдорф в Шлезвиг-Холщайн, Гронде в Долна Саксония и Гюндреминген С в Бавария.

Останалите три атомни централи в Германия – Емсланд в Долна Саксония, Исар 2 в Бавария и Некервестхайм 2 в Баден-Вюртемберг – ще бъдат затворени „най-късно“ до края на 2022 г., съобщи министерството на околната среда.

„От 2011 г. Германия тегли черта под изключително проблематична технология в подреден и надежден процес“, каза Лемке.

Ядрената енергия представлява около 10 процента от производството на електроенергия в Германия. Спирането предизвика критики, тъй като Германия ще трябва драстично да увеличи възобновяемата енергия и също така увеличи зависимостта си от силно замърсяващата енергия от въглища.

„Сигурността на доставките в Германия продължава да бъде гарантирана“, каза Роберт Хабек, федерален министър на климата и икономиката. Той добави, че надеждното и „устойчиво генерирано електричество“ е „централно изискване за привеждане на нашата икономика и индустрия към климатична неутралност“.

Тази позиция поставя Берлин в конфликт с Франция, където ядрената енергия е най-големият елемент от нейния енергиен микс (и също така помага за доставките на Германия).

Комисарят на ЕС по вътрешния пазар Тиери Бретон каза през септември, че съществуващите ядрени централи, които осигуряват нисковъглеродно електричество от съществено значение за зеления преход, могат да продължат да работят „в продължение на две, пет, 10 години“, добавяйки: „Защо да се лишаваме от този производствен капацитет?“

Франция планира да намали дела на ядрената енергия в своя микс на електроенергия от 75% на 50% до 2035 г., но президентът Еманюел Макрон каза през ноември, че Франция „ще рестартира строителството на ядрени реактори“, като същевременно „продължава да развива възобновяеми енергии“.

Макрон също така каза, че Франция ще инвестира 1 милиард евро в научноизследователска и развойна дейност, особено в малки модулни реактори.

Белгия наскоро реши да затвори всички свои атомни електроцентрали до 2025 г., но планира да инвестира 100 милиона евро в ядрени реактори и изследвания от ново поколение.

Подобни статии

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с искането на...

Още в катергорията

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с...

Северна Корея увери, че ситуацията с коронавируса е „под контрол“

Потвърдените случаи на хора "със симптоми на треска" в...

Зеленски: Русия води тотална война, каквато не е имало в Европа от 77 години

Украинският президент призова сънародниците си, които не са на...