Две олигархични групи на Бойко държат най-хубавите плажове на юг. Люси Стойков и Котараците колят и бесят в “Градина”

Нека припомним, че през 2019 година любимите на Борисов олигарси пробваха да почнат строителство, на „зелените“ организираха протести и зариха вече изкопаните и бетонирани основи

В началото на летния сезон шефката на дирекция “Управление на морските плажове” към Министерството на туризма – Екатерина Дацова, се прочу с пиенето на кафе за 20 лв. Било специално – правело се от барабонките на някакво си екзотично животно. Същата дама е обект на множество сигнали, но въпреки това тя продължава да е фактор при разпределянето на българските плажове – било то чрез отдаване под наем, било то чрез концесии. С което автоматично получаваме отговор защо един министерски чиновник може да си позволи редовно да пие само кафе от 20 лв. чашката, а близки до Борисов олигарси получават най-апетитните плажове.

Известно е, че едни от най-красивите плажове по родното Черноморие са буквално  раздадени на хора от близкото обкръжение на доскорошния дългоуправляващ премиер Бойко Борисов: Людмил Стойков и Котараците. За пореден път връзката им лъсна при скандал около курорта „Дюни“ и делото САПАРД, по което един от подсъдимите бе Людмил Стойков, който въпреки липсващите 7 милиона, бе оправдан.

Централната част на плажа „Градина“ бе дадена за 20-годишна концесия на фирмата на жената на „котарака“ Росен Русимов – Екатерина Русимова. За отбелязване е, ч тя беше единствен кандидат за плажа. Никой друг не посмя да се яви. Другият плаж, който държат „Котараците“ на Бойко, е в края на залива – под вилна зона „Червенка“. Там те имат и огромна къща, както и редица други имоти. 

Людмил Стойков и „котарака“ Русимов са основни кандидати и за превземането на бившето военно поделение точно над „Червенка“. Тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов, запомнен с торбичката Била, се опита да се възползва от служебното си положение и да им продаде на безценица военното поделение. Единствено протестът на местните жители спря сделката.

Според достоверни източници на медията ни, основната част от имотите зад целия плаж са на Людмил Стойков – по-голяма част се водят на фирмите му „Бултравел“ и „Бултравъл лизинг“. Други пък са записани на името на физически лица, сред които са съпругата му и други роднини. Имотите са придобивани чрез заменки за земя в Перник и Радомир – родното място на Стойков и „котараците“.

Нека припомним, че през 2019 година любимите на Борисов олигарси пробваха да почнат строителство, на „зелените“ организираха протести и зариха вече изкопаните и бетонирани основи. Да не забравяме, че Людмил Стойков освен собственик на комплекса „Дюни“ и концесионер на плажа на Дюни, е собственик и на софийския хотел „Родина“, както и на половината бизнес в Перник.

Друг красив и доходоносен плаж – „Златна рибка“, е даден също на 20-годишна концесия на Младен Михалев – Маджо. Плаж  „Градина“ – централен част 2 – също на фирма на Младен Михалев – Маджо и пак за 20 години. 

Плаж „Черноморец юг – Тополите“ пък е взет от фирма, регистрирана един месец преди търга! Пак на Младен Михалев – Маджо. Плаж Лозенец централен – пак негов. Плаж Приморско – север – и той за 20-годишна концесия, спечелена само от един явил се кандидат – Маджо. „Слънчев бряг“ -централен и южен плаж – пак негови.

Според добре осведомени източници на медията ни, конкретно за плаж „ Градина“ всички търгове са били с непълна процедурна документация. Това е направено с цел само една фирма да може да я попълни. На всичко отгоре – без да се покриват всички изисквания. Като пример може да се посочи, че едни и същи спасители са разкарвани по различните плажове по време на проверки. Което пък говори, че концесионерите добре са били осведомявани кога ще има проверка, че да могат да покрият със спасители нужните места.

Източници на медията ни от Министерството на туризма твърдят, че Младен Михалев – Маджо си има свои хора в Министерството и това е несменяемата от 2015 година зам.-министърка Ирена Георгиева. Друг несменяем кадър в Министерството на туризма е гореспомената с кафето от барабонки Екатерина Дацова, за която служителите във ведомството също твърдят, че е кадър, назначен с протекциите на Маджо.

Затова не никак чудно, че въпросната министерска чиновничка може да си позволи да пие само кафе от 20 лв. чашката и да организира проверки на концесионерните договори само в началото на май и след септември – т.е. когато сезонът не е активен.

Нека припомним и една друга история с главно действащо лице Екатерина Дацова от времето когато Министерството на туризма преминава от Ангелкова (ГЕРБ) към близката на сърцето на Валери Симеонов Марияна Николова (бивша секретарка на ПГ на НФСБ).

По време знаменитата война между Валери Симеонов и Николина Ангелкова, вицепремиерът все нападаше министъра на туризма, че дава плажове на концесия. За 6-те години, в които министър е Ангелкова, на концесия са дадени 38 плажа. За деветте месеца, в които управлява предложената от Валери Симеонов Марияна Николова, на концесия са дадени 32 плажа. За 6 плажа процедурата е започната по времето от Ангелкова и е завършена при управлението на Николова.

Две от концесиите от края на миналата и началото на 2021 г. са особено скандални. Едната е за плажа Панорама-север край Варна, който е непосредствено до свлачище. Още по времето на Ангелкова, Екатерина Дацова прави предложение да се даде на концесия, но след отрицателно становище на МРРБ Ангелкова отказва да продължи процедурата, защото това крие риск от построяване на по-големи “преместваеми обекти” и активизиране на свлачището – за това пише през юли т.г. и сайтът ОffNews.

По времето на Марияна Николова отново се стартира процедурата за концесия на Панорама-север. Министерството на регионалното развитие пише становище против отдаването на плажа на концесия.

Това обаче не спира Екатерина Дацова. Тя подготвя документите за концесията. В тях становището на МРРБ е преразказано като положително. Скандалът избухва, когато концесията е внесена в Министерски съвет. Някой от МРРБ, който чете документи, вижда предложението и се хваща за главата. Регионалният министър Петя Аврамова пише остро писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, че становището на МРРБ е преразказано погрешно, че то не е променено и МРРБ категорично е против, защото “не може да се предотврати опасността от внезапно активизиране на свлачищни процеси”.

Дацова е автор и на друг скандал – с плажа в Каварна.

На 10 декември 2020 г. в министерството на туризма се провежда заседание на комисията по концесиите. Неин председател е Екатерина Дацова, но тя не присъства на заседанието. Останалите четирима членове обаче имат кворум и откриват заседанието.

Дневният ред е да се избере на кого да се даде на концесия плажа на Каварна. Кандидатите са двама – Резон-С, представлявана от някой си Сергей Георгиев, и Роял Бей. Роял Бей на практика е старият наемател “Корнер” под ново име, който от своя страна, преди да стане наемател, е бил концесионер на плажа. И двете фирми са на Валентин Николов, по-известен като Цуци. Той е бивш отговорник на СИК за района, близък на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. След като Мартинов е хванат да рекетира местна фирма да му напълни багажника със суджук, Цуци минава в отбора на кметицата на БСП Нина Ставрева. Негов е хотелът на брега в Каварна.

Докато Николов с предишната си фирма “Корнер” е наемател на плажа, пред хотела му изниква огромна дига. Става скандал и някак си не върви да се яви с тази фирма в процедурата. В началото на заседанието, председателстващият комисията изчита няколко журналистически въпроса, постъпили в Министерството на туризма за този плаж.

След това комисията изчита писмо от Соня Божикова, началник на отдел “Приемна” в Министерски съвет. С него тя информира комисията, че по запитване на Сергей Георгиев (представителят на другата фирма, кандидатстваща за концесията) е започнала обстойна проверка.

Комисията разглежда и журналистически публикации и запитвания, в които се разказва, че огромен багер разорава плажната ивица. 

Какво мислите, че решава комисията? 

Комисията решава, че тези сигнали са непозволен опит да се упражни натиск върху вземането на решенията.

И отстранява единия участник – не този, който е разорал плажа, а този, който е подал сигнала.

Всичко изброено не е просто историята на прескъпо кафе от екскрементите на екзотично животно, пито ежедневно от екзотична чиновничка в едно държавно ведомство. 

Това е част от историята на многогодишна корупция с главни действащи лица премиер и олигарси.

Източник: Mutrinews.bg

Подобни статии

Уличиха в лъжа общинския съветник от Провадия Коста Владимиров

„Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в Провадия Коста Владимиров ни...

Още в катергорията

Уличиха в лъжа общинския съветник от Провадия Коста Владимиров

„Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в Провадия Коста...

КПКОНПИ проверява Иван Христанов за конфликт на интереси

КПКОНПИ започва проверка за установяване наличие на конфликт на...

Бащата на Георги Йомов остава за постоянно в ареста

Йомов е обвинен в хулиганство и закана за убийство Бащата...