Депутатите приеха мораториум върху цените на тока, парното и водата от 16 декември до 31 март

За“ гласуваха 132 народни представители, „против“ – 4 и „въздържали се“ -2 , с което то бе прието


Депутатите приеха мораториум върху цените на тока, парното и водата от 16 декември до 31 март.

За“ гласуваха 132 народни представители, „против“ – 4 и „въздържали се“ -2 , с което то бе прието, предаде „Фокус“.

Това е изменение на решението на народните представители от вчера, когато те приеха редакционна поправка на ГЕРБ в проекта на решение за създаване на Временна комисия за енергийната криза. С поправката заедно със създаването на комисията те наложиха мораториум на цените на електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите.

С днешното изменение те решиха този мораториум да важи до 31 март 2022 г. и цените да бъдат на нивата от 16 декември 2021.

Решението влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“.

Народните представители спориха три часа по темата за мораториума.

Депутатите отхвърлиха редакционното предложение на Жечо Станков от ГЕРБ министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят компесаторен механизъм за небитовите потребители.

Парламентът включи в дневния си ред изменението в проекта на решение за справяне с ценовата криза на електроенергията. Предложението направи председателят на Народното събрание Никола Минчев от парламентарната трибуна.

Вчера депутатите приеха мораториум върху цените на електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите, по предложение на ПГ на ГЕРБ-ДС. Днес те ще разгледат предложение за изменение на решението, с което се предлага този мораториум да важи до 31 март 2022 г. и цените да бъдат на нивата от 16 декември 2021.

Предложението на ГЕРБ-СДС беше да се замразят стойностите със задна дата – от 1 януари 2021 г. От парламентарната група уточниха, че не е взето предвид актуализираните цени от 1 юли 2021 г.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ предложи то да влезе в сила в деня на обнародването на текста в Държавен вестник.

„Трябва внимателно да се помисли за точно конкретната дата, на която да се реализира мораториумът“, каза Жечо Станков от коалицията ГЕРБ-СДС. Депутатът от ГЕРБ постави въпрос за конкретната дата. „Коя цена на енергията и на всички услуги свързани с дружествата ще е по-ниска тази от 1 януари или от 16 декември“, попита Станков.

Тома Биков изрази опасение за успешността на реформите. „Мъглата започна да се размърдва и зад нея се вижда още една мъгла. Това, което не може да видим е кой ще измисли мерките. Тези неща засягат пряко почти всички български граждани. Не може с лека ръка да се налагат мораториуми от днес за утре, така да направим някакви мерки, които да променят енергийната система, кой ще поеме отговорност ако са неуспешни“, каза Биков.

„Рискуваме парламентът да стане гумен печат на изпълнителната власт„, разкритикува Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

От ДПС видяха завръщане на 90-те.

„Вие за какво пледирате днес, да дадете 250 милиона на Прокопиев или да помогнете на хората. Като чуя мораториум аз се сещам за България през 90-та година“, каза Рамадан Алтай от ДПС.

„Ако не се научим като решаваме един проблем, да не отваряме нов, няма да променим нищо“, добави Йордан Цонев.

Любен Дилов-син от ГЕРБ предложи разпускане на парламента, а уравляваите да научат правинлника и законите.

„От два дни социалистите са на власт и вече имаме съветска власт. Аз предлагам следното, да се разпусне парламентът до Коледа, за да си изясните как ще ни управлявате. Ще ни свикате отново, когато имате яснота“, предложи Любен Дилов-син.

Маноил Манев от ГЕРБ намекна за зависимост на депутатите.
„Минути след като приехме този мораториум, някъде започнаха да звънят телефони. Дали на спонсори, дали на приближени до някого лица“, каза Маноил Манев, цитиран от Дарикнюз.бг.

Подобни статии

Илхан Кючюк сезира ЕК заради Костадин Костадинов

Съпредседателят на партия АЛДЕ и евродепутат от Обнови Европа/ДПС Илхан Кючюк...

Още в катергорията

Илхан Кючюк сезира ЕК заради Костадин Костадинов

Съпредседателят на партия АЛДЕ и евродепутат от Обнови Европа/ДПС...

Одобриха проект на Меморандум за разбирателство между ядрените регулатори на България и Турция

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за...

Турция блокира процедурата за присъединяване на Швеция и Финландия в НАТО

Турция е блокирала началото на преговорите за присъединяване към НАТО за...