Димитър Маргаритов: Към момента повишаване на цените на услугите на мобилни оператори няма да има

„Те имаха намерение да вдигнат цените, като използват инфлационния индекс на НСИ за две години наведнъж, а това е невъзможно да се случи, защото самите оператори са се ограничили за това с текст в договорите“, каза той

„Причината за забраната за повишаване на цените е, че според нас за тези два мобилни оператора има нелоялна търговска практика.

Те имаха намерение да вдигнат цените на своите услуги, като използват инфлационния индекс на НСИ за две години наведнъж, а това е невъзможно да се случи, защото самите оператори са се ограничили за това с текст в договорите, които те сключват с потребителите“, коментира в „Преди всички“ на БНР  Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите за наложената забрана от вчера на телекомите – A 1 и  Telenor да вдигат цените.

„По отношение на третия оператор към днешна дата няма данни за такова намерение, но ние следим ситуацията.

В момента няма вдигане на цените на нито един от операторите. Така че към момента няма неравноспоставеност между тях. Всичко се гледа по един и също начин.
Нелоялната практика се изразяваше именно в намерението за двойното вдигане с двата инфлационни иднекса, което не е позволено.

След 1 януари, ако телекомите решат да се възползват от законовата възможност, защото тези клаузи стъпват на един законов текст като възможност за вдигане на цените, тогава би трябвало те да използват инфалационния индекс за 2021 година, а той още не е обявен от НСИ.
Така че на този етап това са само предположения.
Едно е сигурно, че с предварителното изпълнение на нашите заповеди към момента повишаване на цените няма да има“, поясни пред БНР Маргаритов.

Подобни статии

МВнР работи по меморандум за подготовката за присъединяване към ОИСР

Целта на служебния кабинет е първият проект на документа да бъде...

Още в катергорията

МВнР работи по меморандум за подготовката за присъединяване към ОИСР

Целта на служебния кабинет е първият проект на документа...

АБВ къса с БСП, подкрепя партията на Янев

АБВ няма да продължи коалиционните си взаимоотношения с „БСП...

Собственикът на сръбския автобус бил с над 100 нарушения

Общата стойност на наложените глоби на собственика до момента...