Зоран Заев подаде оставка

Зоран Заев депозира оставката си като премиер до председателя на парламента в Република Северна Македония днес в следобедните часове след годишното обръщение на президентът Стево Пендаровски пред народните представители.

Взех това решение като логична стъпка, произтичаща от резултата от местните избори и като израз на поета отговорност за изборните резултати- пише в оставката си Заев.

Резултатите от последните избори, макар и местни, имаха национална политическа тежест. При такива условия за мен лично и като министър-председател, заради политиките, в които вярвам, заради демократичните и европейски ценности, в които вярвам, политически неотговорно и неоправдано би било да продължа да ръководя правителството по евроатлантическия път. Вярвам, че друг министър-председател от редиците на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) ще успее да постигне това по по-добър начин, с успех както за гражданите, така и за държавата, пише в оставката си Зоран Заев.

Той уточнява, че целта му е западноевропейската идея да продължи да се развива и съвременните демократични сили да продължат да се борят за напредъка на страната „в името на свободата, демокрацията, многообразието, добросъседството, НАТО и за по-лесно и бързо започване на преговорите с ЕС.“

Времето ще покаже, че това мое решение е в съответствие с моята решимост да бъда политик, който поема отговорност за вземането на трудни, но исторически важни решения за доброто и сигурно бъдеще на нашия народ и държава, без да поставям личния си политически рейтинг пред държавните интереси, пише Заев.

От утре започва да тече 10-дневния срок, в който президентът Пендаровски трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на новият лидер на СДСМ Димитър Ковачевски, който в 20-дневен срок трябва да внесе в Собранието програма за работа и състав на новото правителство.

Очакванията са, че тези срокове ще бъдат съкратени и около 17 януари Република Северна Македония ще има ново правителство.

Източник: БТА

Подобни статии

Митрофанова: Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

“Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират...

Още в катергорията

Костадинов: Петков е опасен за управлението на страната, превръща ни в пушечно месо

“Премиерът е заплаха за националната сигурност и моментално трябва...

НАЦИОНАЛНА ТРАГЕДИЯ! Киро скимти пред Митрофанова, моли, тя да оттегли нотата си. Този не знае къде се намира!

След като публикувахме нотата, която руският посланик Еленеора Митрофанова...