Китай обеща „решителни контрамерки“ заради бойкота на Зимните олимпийски игри

Говорител на външното министерство в Пекин каза, че „заговорът“ на Съединените щати за опит да попречи на Олимпийските игри е обречен на провал, което води до загуба на „морален авторитет и доверие“

Китай предупреди, че обявеният дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин от държавни служители на САЩ може да навреди на диалога и сътрудничеството във важни области. Политици от Канада, Норвегия и Великобритания, както и представители на почти 200 правозащитни организации от различни страни отправиха призиви за бойкот на игрите, предава БНР.

Говорител на външното министерство в Пекин каза, че „заговорът“ на Съединените щати за опит да попречи на Олимпийските игри е обречен на провал, което води до загуба на „морален авторитет и доверие“. Китай ще предприеме „решителни контрамерки“, каза говорителят.

Канадските власти също обмислят дипломатически бойкот на Зимните игри, съобщи представител на канадското външно министерство.

„Оставаме дълбоко загрижени за тревожните съобщения за нарушения на правата на човека в Китай“, допълни говорителката.

Бойкот обмисля и Великобритания, стана ясно от думите на вицепремиера и министър на правосъдието Доминик Рааб. „Лично аз няма да отида“, каза той.

Вчера Белият дом обяви, че правителствени служители на Съединените щати няма да присъстват на Зимните олимпийски игри в Пекин заради „зверствата с човешките права“. Американските спортисти са свободни да участват. Политически неутралният Международен олимпийски комитет коментира, че уважава намерението на американската страна и допълни, че присъствието на правителствени представители и дипломати е чисто политическо решение. XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари догодина.

Подобни статии

Реал Мадрид спечели Суперкупата на Испания (ВИДЕО)

"Белият балет" победи Атлетик Билбао с 2:0 във финала, игран в...

Още в катергорията

Реал Мадрид спечели Суперкупата на Испания (ВИДЕО)

"Белият балет" победи Атлетик Билбао с 2:0 във финала,...

Освен депортацията: Джокович плаща и половин милион долара

Според авторитетното списание "Форбс", състоянието на Джокович се оценява...

Съдът в Австралия с единодушно решение: Джокович ще бъде депортиран!

Според закона следва тригодишна забрана за влизане на територията...