Мария Захарова: В Германия възкресяват фашистката пропаганда срещу Москва

Вдъхновена от американски източници, германската преса преработи идеологическата и неразумна пропаганда и предположи мнима руска заплаха за цял поход на Москва към Киев, написа говорителят на руското Външно

Вдъхновена от американски източници, германската преса преработи идеологическата и неразумна пропаганда и предположи мнима руска заплаха за цял поход на Москва към Киев. Това написа официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в своя канал в „Телеграм“, коментирайки публикацията на германския вестник Bild „Планът за инвазия на Путин в Украйна“, предават TACC и Агенция „Фокус“.

Дипломатът обърна внимание на факта, че в Германия не се уморяват многократно да потвърждават със собствения си пример, че „всичко ново е добре забравено старо“, а пропагандата, примесена с идеология, „разрушава всякакъв здрав разум“.

„Лвов на картата е отбелязан като Lemberg. Съвременният Лвов на немски ще бъде Lwiw. Именно под това име се появява в официалните материали на Министерството на външните работи на Германия. Но на картата от 1942 г., когато градът е бил окупиран,е бил използван австро-унгарският топоним Lemberg. Фашисти. И така, от каква карта са начертали немските журналисти?“. Картата на Източна Украйна е изпратена, изглежда, от улица Банкова (улица Банкова 11 – адресът на сградата на президентската администрация на Украйна), Днепропетровск е отбелязан на картата с новото му име Днiпро (а той е преименуван преди пет години по време на „декомунизацията“). Слепили, погледнали: нещо липсва. Решили, че е схемата за атака,“, пише дословно Захарова.

Тя допуска, че източникът на вдъхновение за въпросната статия „трябва да се търси в чужбина“. „Вчера Washington Post публикува подобна карта във връзка с предполагаемата инвазия на Русия в Украйна“, припомня тя.

Анализ в детайли

Говорителят посочи, че първата фаза, която германските журналисти наричат „Юг“, се твърди, че ще бъде руска атака срещу южните райони на Украйна с цел отрязване на страната от морето и осигуряване на доставките за Крим.

„Германските вундер-журналисти нямат представа, че доставките за Крим се осигуряват от Кримския мост от няколко години! Очевидно от Киев са им помогнали да нарисуват и тази част, тъй като според изявленията на украински експерти мост няма, тъй като невъзможно е да се построи“, отбеляза тя.

Дипломатът анализира и така наречената втора фаза, която в немското издание описва като отслабване на украинската отбранителна способност под ударите на балистични ракети. „Тази фаза, наречена „Североизток”, трябва да се проведе успоредно с първата. Другари, скъпи мои другари, какво общо има Русия с нея?“

Анализирайки третата фаза, наречена от журналистите на Bild „Киев“ и включваща атака срещу украинската столица от север, Захарова обърна внимание на фрагмент, който твърди, че след като напредне „приблизително до линията Коростен-Уман“, руската армия „ще принуди Киев да се предаде“.

„Уман е място на ежегодно хасидско поклонение. Какво намеква Bild? Ако Германия вече е свикнала с журналистическите лъжи, тогава този германски тролинг може да струва скъпо за вестника, предвид наскоро разкрития факт за антисемитизъм в редиците на германските журналисти“, подчерта дипломатът. В билд-редакцията на вестник Bild (извинете за каламбура) се оформиха три парчета от пъзела и служителите на изданието, доволни от себе си, са си тръгнали за уикенда, “ завършва Захарова.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Руската федерация регистрира информационна кампания от западни страни с цел да се представи Москва като заплаха за процеса на уреждане на конфликта в Украйна. Той не изключи, че тази кампания е камуфлаж за прикриване на „агресивни мисли, които може да битуват в Киев“. Освен това Песков отбеляза, че „напълно погрешно е да се свързват всякакви движения на въоръжените сили на РФ през територията на Русия“ с агресивни планове.

Подобни статии

Състоянието на 10-те най-богати се е удвоило по време на пандемията

В същото време броят на бедните се увеличава Състоянието на 10-те най-богати...

Още в катергорията

Състоянието на 10-те най-богати се е удвоило по време на пандемията

В същото време броят на бедните се увеличава Състоянието на...

Европарламентът избира нов председател

Изборът се провежда заради преждевременната кончина на председателя  Давид...