Министър Йорданова: Ще разделим КПКОНПИ на две

Целият Инспекторат на ВСС трябва да бъде избран наново, категорична е новият министър на правосъдието

Радикална съдебна реформа – такава, която да позволява ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта, не само е възможна, но може да се случи в съвсем кратки срокове.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

В коалиционното споразумение са записани реформа във Висшия съдебен съвет и ограничаване възможността на прокуратурата да отказва да разследва. В Инспектората на ВСС мандатът на главния инспектор е изчерпан, целият Инспекторат трябва да бъде избран наново. Работа на Народното събрание е да вземе такива решения, че този орган да стане работещ, заяви Йорданова.

Друг начин да раздвижим борбата с корупцията е преструктуриране на КПКОНПИ. Обединили сме се около виждането този орган да бъде разделен на две с оглед спецификите на функциите. Антикорупционната комисия ще бъде отделена и нейните правомощия ще бъдат засилени. До момента това, което се прави, е местене на папки от едно място на друго или събиране на документи, които обаче не могат да бъдат използвани като годни доказателства. Ще се направи така, че тези документи да бъдат използвани в рамките на едно разследване. Това ще постави прокуратурата в една по-друга ситуация, защото, когато пред нея се представят доказателствата, прокуратурата по-трудно може да си затвори очите, посочи правосъдният министър.

По повод опасенията, че това може да е превърне в нова „бухалка“ срещу неудобни на властта, Йорданова каза, че в проекта на закон са заложени повече гаранции за процесуални средства за защита на лицата, засегнати от закона. Също така обаче ще дадем и по-активна роля на подателите на подобни сигнали. Обмисля се вариант подателят на сигнала да има възможност да обжалва пред съда отказа на прокуратурата да разследва тези сигнали. Това не означава, че съдът ще изземе функциите на прокуратурата да прецени дали да повдигне обвинение, увери министърът.

Снимка: bTV

Подобни статии

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия и заплаши...

Още в катергорията

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия...

Петков и транспортния бранш се разбраха, но протестите в сряда остават

Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството....