Нужно е реално правосъдие, а не „може би” или „едва ли не”…

Протестът от лятото на 2020 г. бе най-яркият израз на волята на мнозинството българи не просто да си отиде управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, но и да бъде сменен моделът на властта.

Да бъде рестартирана държавността, върховенството на закона, справедливостта и социалната държава, да бъде разобличена корупцията и прекратени олигархичните схеми, с които бяхме ограбвани години. Протестът поиска и смяната на главния прокурор Иван Гешев, защото обществото разбираше, че с огромните си правомощия и власт той би могъл да направи много в битката за върховенство на закона. Но го подозираше в политическа зависимост, която прикрива престъпленията и корупцията на властта, а прокуратурата е използвана като бухалка срещу несъгласните политици и бизнесмени и дори срещу президента на републиката.

От година и половина прокуратурата отказва да даде отговор на редица въпроси, които станаха публично достояние: Коя е „Мата Хари”, заснела пачките с милиони евро и златните кюлчета и как и откъде са се оказали в в спалнята на тогавашния премиер Борисов? Има ли „къща в Барселона“ и кой е реалният й собственик? Рекетирал ли е Борисов или негови протежета неудобни бизнесмени и покровителствал ли е пряко други „свои” обръчи от фирми? Има ли платени 60 млн. лв. от хазартен бос на министри и приближени на Борисов? Къде са авансово раздадените милиарди левове за магистрали? И конкретно едни 53 млн. лв., изтеглени от банка и изнесени в сак? И много, много други въпроси, чиито отговори и последвалото възмездие биха върнали доверието на българина в правосъдието и държавата.

Но на тези въпроси българската прокуратура не дава отговори, размивайки темата или просто отказвайки разследване. Мълчанието засили съмнението на хората за политическа зависимост и чадър върху делата на бившия премиер и на ГЕРБ.

Във вторник подставеното лице, изтеглило въпросните 53 млн. лв. от парите за автомагистрала „Хемус“, пожела да свидетелства за схемата, в която е било участник. Пожела на разпита да присъстват главния прокурор Гешев и министър Бойко Рашков. След разпита Гешев даде изявление, в което използва обтекаем стил, многократно повтаряйки „може би“, „ако”, „евентуално”… Все изрази, от които не личи решителност и готовност да се стигне до истината. Кой вече не е наясно, че в източването на парите за пътища са замесени политически и финансови интереси на най-високо ниво в бившето правителство, че едно решително разследване не просто ще разкрие задкулисието, но и ще укрепи държавността.

Днес е времето, в което главният прокурор може да направи своя избор – оглавяваната от него институция да продължи да бъде смокиновият лист, прикриващ срамните и престъпни практики на бившето управление, или да скъса със зависимостите и да поведе реална, а не PR и декларативна битка с корупцията и олигархията. И това трябва да стане сега, защото „може би” утре ще бъде късно!

Проф. Светлана Шаренкова

Подобни статии

Гневни шофьори засипаха социалните мрежи с видеа от задръстванията на Капитан Андреево

Видеа, показващи огромните опашки на граничния пункт „Капитан Андреево“, бяха разпространени...

Още в катергорията

Гневни шофьори засипаха социалните мрежи с видеа от задръстванията на Капитан Андреево

Видеа, показващи огромните опашки на граничния пункт „Капитан Андреево“,...

От ДПС се оплакаха, че премиерът ги е заплашил, че ще ги оправи

За заплахата алармира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който...