Парите за зимно почистване на София са привършили през септември

Парите си разпределят фирми на братя Домусчиеви, на Румен Гайтански-Вълка и на Димитър Борисов и Иво Иванов, собственици на „Титан“

Парите за зимно почистване на Столичната община са почти изхарчени. От планираните 26.3 млн. лв. за цялата година до 30 септември вече са били изразходвани 25.1 млн. лв. (95.4%) Това става ясно от доклад на зам.-кметовете по околната среда Десислава Билева и на финансите – Дончо Барбалов, пише „Дневник“.

От тези средства само за чистене на улиците на София от сняг са били предвидени 17 млн. лева, от които до 30 септември са похарчени 16.43 млн. лв. или 96.6%. За месеците октомври, ноември и декември за тази дейност са останали 565 хил. лв.

За пътищата на Витоша са били предвидени общо 7 млн. лв. и вече са разходвани 6 млн., а за зимното чистене на републиканските пътища на територията на общината планираните 2.3 млн. лв., вече са превишени с 390 хил. лв.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

За следващата 2022 г. план-сметката за зимно почистване на София предвижда увеличение с 1.5 млн. лв. и става 27.8 млн. лв. За улиците, обаче, парите остават същите.

За чистене на улични кошчета общината дава над 4 млн. лв.

При разходите за лятно почистване прави впечатление, че до 30 септември за дейността „събиране и транспортиране на сметта от улични кошчета“ са фактурирани 4.156 млн. лв.

За ръчно метене на улиците са платени 13.9 млн. лв. Общата сума за лятно чистене на София е 39.2 млн. лв, от които са останали 9.7 млн. до края на годината.

Сметката за 2022 г. се увеличава с над 17 млн. лв.

237.6 млн. лв. ще струва управлението на битовите отпадъци и чистенето на София през следващата 2022 г. Това е с над 17 млн. лв. повече от тази година. Предстои изготвената план-сметка да бъде обсъдена и одобрена в Столичния общински съвет.

От тези средства 96.5 млн. лв. ще отидат за чистене и 74.2 млн. – за сметосъбиране. Тези пари ще си разпределят фирми на братя Домусчиеви, на Румен Гайтански-Вълка и на Димитър Борисов и Иво Иванов, собственици на „Титан“, които спечелиха обществената поръчка на Столичната община за тази дейност.

Такса смет за гражданите и за бизнеса да не се повишава и да е съответно 1.6 и 10 промила, предлагат вносителите на доклада Билева и Барбалов. Очакванията на общината са да събере 194 млн. лв от тази такса, както и 43 млн.лв. от стари вземания.

Подобни статии

Ключовите фигури на 12-годишното управление на ГЕРБ продължават да заемат досегашните си постове в МВнР

Външно министерство беше единственото ведомство, което не претърпя реформи по време...

Още в катергорията