Прокуратурата отказа да разследва Борисов по сигнал на Кацаров за всяване на паника заради ваксините

Постановлението за отказ да бъде образувано дело е от 23 декември. Говорителката на СГП Десислава Петрова е отказвала да разкрие без позволение от наблюдаващия прокурор с какви мотиви е постановен отказът

Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за всяване на паника относно ваксините срещу COVOID-19. Това става ясно от проверка на вестник „Сега“ по номера на преписката в електронното деловодство на прокуратурата.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров сезира прокуратурата в края на октомври заради публичните твърдения на Борисов, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Всяването на паника е престъпление според Наказателния кодекс.

В сигнала до градския прокурор Илияна Кирилова Кацаров обяснява, че думите на Борисов са фалшиви новини и са деяние с висока обществена опасност, тъй като са направени в разгара на епидемична вълна.

Постановлението за отказ да бъде образувано дело е от 23 декември. Говорителката на СГП Десислава Петрова е отказвала да разкрие без позволение от наблюдаващия прокурор с какви мотиви е постановен отказът да бъде образувано разследване за твърденията на Борисов, пише вестникът.

Историята на скандала между Кацаров и Борисов

Припомняме, че на 28 октомври от министерството на здравеопазването съобщиха, че Стойчо Кацаров е сезирал Софийска градска прокуратура относно изказване на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19.

От Министерството на здравеопазването цитират изказване на Борисов от 24 октомври, в което той заявява, че срокът на годност на ваксините „Пфайзер“ е изтекъл.

„Пандемията с Ковид-19 не е само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща на практика всички сфери на обществения ни живот. Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов, е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш министър-председател на България, а в момента е председател на политическа партия ГЕРБ и поради това изказването му може да повлияе на решенията на много хора“, се казва в сигнала до прокуратурата.

Според Кацаров фашивата новина на Борисов може да откаже много хора от ваксинация, което ще засегне здравето им.

Самият Борисов няколко дни по-късно реагира емоционално на обвиненията от страна на Стойчо Кацаров: „Негодник, който говореше срещу ваксините, ще ме дава на прокурор!“

„За една седмица има над 1000 починали, а продължават да философстват какво трябвало да се направи. Това са слаби, нерешителни и лъжливи хора, които бяха непочтени. Колегата на Кацаров Минеков гореше маски пред МС. А сега Кацаров е уплашен, че му тежат човешки животи на съвестта и се оправдава, че тогава говорели така, защото не знаели колко е опасен ковида. А сега вече знаели и искат маски! А ние как управлявахме тогава, бе, Стойчо, когато ти говореше глупости и с Радев блокирахте мерките ни, тогава ние как се справихме, докато вие горяхте маски. Господ е справедлив, върна ви го двойно и тройно и нямате шанс, без да затворите. Ние точно 2 или 3 седмици преди изборите затворихме и след това отворихме за изборите,“ отбеляза Борисов.

“Те са нагли и дори се сърдят, че хората ме слушали. А до вчера ме чегъртаха. Аз им предложих онзи ден помощ, защото не съм спал стотици нощи, като ми излязат починалите. А той ме дава да прокурор! Вместо да сме заедно и да се преборим! Негодник, който говореше дори срещу ваксините, които сме купили”, припомни лидерът на ГЕРБ. На въпрос дали ще се появи на дебат, той обяви, че по всяко време е готов на такъв с Румен Радев, но той бяга.

Подобни статии

Петков готви Борис Бонев за кмет на София, същият, който прибра 70 бона от транспортните фирми

На 18 май тази година няколко хиляди служители на дружествата, осигуряващи...

Още в катергорията