Путин: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток

„Необходими са ни юридически гаранции, защото партньорите ни не изпълниха дадените устно обещания“, заяви Путин и припомни уверенията на западните лидери от началото на 90-те години на ХХ век, че пактът няма да се разширява на Изток

Русия и нейните партньори ще настояват, че е недопустимо НАТО да продължи да се разширява на Изток и ще поискат юридически гаранции за това.
Това заяви президентът на страната Владимир Путин на церемония по приемане на акредитивни писма на посланици, пише „Взгляд“, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Говорейки пред Министерството на външните работи, вече подчертах, че нашата дипломация сега е изправена пред основната задача да се стреми да предостави на Русия надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност. В диалог със Съединените щати и техните съюзници ще настояваме за разработването на конкретни споразумения, които да изключат всякакво по-нататъшно напредване на НАТО на Изток и разполагането на оръжейни системи, които ни заплашват, в непосредствена близост до Руската федерация“, заяви руският лидер.

По-рано държавният глава предложи започване на преговори за неразширяване на НАТО на Изток. Путин подчерта, че Русия е заинтересована от успешната работа на дипломатите и е готова да съдейства.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков призова САЩ и техните партньори от НАТО „да спрат да концентрират военен юмрук по границите на Русия и да помпат Украйна с модерни оръжия“. Той предупреди Киев да не създава ново бедствие в Европа.

„Заплахата на западните ни граници наистина нараства и ние неведнъж сме отбелязвали това. Достатъчно е да се види колко близо до руските граници достигна военната инфраструктура на НАТО. За нас това е повече от сериозно и ние предприемаме адекватни военно-технически мерки“, добави Путин, цитиран от ТАСС.

Путин акцентира върху това, че Русия не заплашва никого. Руският президент добави, че Москва предлага да започнат преговори за постигане на юридически гаранции за неразширяването на НАТО на Изток.

„Необходими са ни юридически гаранции, защото западните ни партньори не изпълниха дадените устно обещания“, заяви Путин. Той припомни всеизвестните уверения на западните лидери от началото на 90-те години на ХХ век, че пактът няма да се разширява на Изток.

„Всичко беше направено точно обратно. Бяха игнорирани руските аргументи в сферата на сигурността, сега също продължават да ги пренебрегват“, изтъкна Путин.

Президентът изрази и загрижеността си от поведението на държавите, нагнетяващи обстановката на западните граници на РФ.

„Обезпокоени сме не само от това, че международната общност действа в разнобой и не моге да се обедини за решаването на наистина важни проблеми, но и от това как някои наши партьнори се отнасят към Русия – опитвайки се по всякакъв начин да сдържат нашето развитие и дори да нагнетяват напрежение по нашите граници“, заяви руският лидер.

Подобни статии

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха инициативата на...

Още в катергорията

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха...

Лавров: Чакаме отговори за разширяването на НАТО на Изток

Не основаваме политиката ни на принципа "ако", това е...