Първата водородна станция у нас ще е в Русе

Тя ще бъде и първата станция за зелен водород в Източна Европа

Русе ще бъде първият град с водородна станция у нас. Тя ще бъде и първата станция за зелен водород в Източна Европа. “Зелен” в случая означава, че електроенергията, необходима за работата на електролизьора (който разделя водата на водород и кислород) ще бъде възобновяема – предвижда се изграждане на соларна мощност на територията на новото депо на “Общински транспорт – Русе”.

Новината съобщи проф. Велизара Пенчева от Русенския университет “Ангел Кънчев” в интервю за БТА, предава dizzyriders.bg. Разработката е подкрепена и финансирана от европейската структура Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU), която координира водородните разработки в ЕС.

„Русенският проект беше финансиран заради интереса към плавателните съдове по река Дунав. За година бяха разработени спецификациите и финансовият анализ. Изготвени бяха подробни бюджети, както и стратегия, която да позволи да се получи достатъчно финансиране. Работата беше завършена през юни тази година и днес Русе има готов проект, с който може да се впише на картата с първата зарядна станция в страната и то със зелен водород“, каза проф. Пенчева.

Електролизьорът е с капацитет от 800 кг водород на ден. Русе предвижда частично да замени градския си транспорт с такъв с водородно задвижване. Предвижда се закупуването на 20 електрически автобуса с водородна клетка. Част от проекта включва също преоборудването за работа с водородна горивна клетка на влекач, собственост на „Параходство Българско речно плаване“.

Подобни статии

Браузърът Safari на Apple е опасен

Към днешна дата уязвимостта е засегнала всички работещи версии на Safari...

Още в катергорията

Браузърът Safari на Apple е опасен

Към днешна дата уязвимостта е засегнала всички работещи версии...

Audi R8 с 1500 конски сили получи механична трансмисия

Освен новата трансмисия, R8-цата се е сдобила и с...