Рая Каназирева от ДКК сезира Лаура Кьовеши заради решенията на Караганева

„Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в прокуратурата! Не знам вече кой да информирам, честно казано!“, заяви другият изпълнителен директор – Рая Каназирева

Изпълнителният директор и член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания Рая Каназиреваще сезира Европейската прокуратура за решенията, взети еднолично от Ваня Караганева в качеството ѝ на изпълнителен директор.

Това съобщи самата Каназирева, след като от компанията дадоха възможност на журналисти да видят документите, подписани от Караганева.

Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в прокуратурата! Не знам вече кой да информирам, честно казано! Видях, че може да се информира и да се пусне до Лаура Кьовеши. Смятам тази папка да отиде и до Европейската прокуратура“, заяви Каназирева, цитирана от БНР.

На 29 ноември в състав от трима членове Съвета на директорите освободи Ваня Караганева като изпълнителен директор на компанията, а това провокира острата реакция на Министерството на икономиката и министър Даниела Везиева от своя страна поиска оставките на тримата членове на Съвета, подписали решението.

Според Рая Каназирева министър Везиева не е добре информирана и ще промени мнението си, когато се запознае с документите.

Междувременно КПКОНПИ влезе в ДКК и започва проверка по всички действия и решения на Караганева като изпълнителен директор.

Самата Ваня Караганева изпрати до медиите своя позиция по скандала , в която се казва: „От встъпването ми в длъжност като изпълнителен директор на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД на 29 октомври 2021 г. досега, във всичките си действия, се ръководя изцяло и единствено от интереса на държавата и добросъвестно изпълнявам задълженията си. Стремежът ми е да преустановя неправомерно разходване на средствата на дружеството и отказвам да се солидаризирам с порочните практики на предишното ръководство, което вероятно е и причината да бъда атакувана“.

От КПКОНПИ заявиха, че първоначално ще се пристъпи към изискване на всички относими документи от Съвета на директорите и от Министерство на икономиката, след което ще бъдат снети обяснения от ръководни длъжностни лица.

След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на корупционни престъпления.

Караганева бе уволнена като изпълнителен директор от Съвета на директорите на ДКК с мотива, че краткия период, в който заема този пост, тя е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които са нанесли сериозни финансови щети на ДКК. Общото събрание на ДКК е констатирало, че Караганева е взимала еднолични решения в ущърб на държавната компания.

Подобни статии

Ключовите фигури на 12-годишното управление на ГЕРБ продължават да заемат досегашните си постове в МВнР

Външно министерство беше единственото ведомство, което не претърпя реформи по време...

Още в катергорията