Румен Петков: Министърът на здравеопазването трябва да бъде отстранен незабавно

Идеята да се сменят председателите на парламента е потресаваща. Авторът й да потърси услугите на д-р Михайлов, посочва той

Министърът на здравеопазването трябва да бъде отстранен незабавно и да започне проверка как са определени тези 15 доставчици на тестове за учениците, каза на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков.

„Темата на днешната пресконференция е свързана с мерките на служебното правителство за осигуряване на възможност нашите деца да ходят на училище. Аз съм от поколението, което задължително ходеше в казарма и за пръв път се замислям, че може би е положително, че не ходят нашите младежи задължително в казарма от гледна точка на перспективата да им бъркат по дупките. Представям си какво щеше да стане. Министърът на здравеопазването трябва да бъде отстранен незабавно и да започне проверка как са определени тези 15 доставчици на тестове за учениците. При тази драматична цена, която ние плащаме, ако не се разследва случаят, означава, че цялото служебно правителство и президентът гледат на тези 15 доставчици като на портмоне“, заяви Румен Петков.

„Не знам кой е автор на такава идея да се сменят председателите на Народното събрание всяка година, но той незабавно трябва да потърси услугите на д-р Николай Михайлов. Идеята е потресаваща. Това е деинституционализация. Сега чувам идеята. Сигурно зад нея има дълбоки управленски, политически и коалиционни мотиви, но това е нелепо“, коментира Петков.

„Тази сутрин съм информирал г-жа Нинова, че това, което излезе в медиите, е абсурд. Много сериозно на събранието на Националния ни съвет в събота ще разгледаме вариантите и възможностите. Не знам дали тези хора, които са предложили такава структура, имат представа за европейското структуриране на секторите. Предлагам, ако всичко ще минава към министър-председателя, направо да мине към Иво Прокопиев. Няма нужда от посредник, нека да бъдем публични. Предлагат се неща, които не са били обект на разговори в политическите и експертни групи. Това е много грозно“, посочи лидерът на АБВ.

„Има нещо много смущаващо – бъдещето на КПКОНПИ. Когато ние се противопоставяхме срещу този модел на КПКОНПИ, не срещнахме подкрепа от никого, с изключение на БСП. Това, което се предлага сега, е възстановяване на Комитета по държавна сигурност от 60-те години на миналия век. Инспекторатите на всички министерства, агенции и ведомства, да минат на подчинение към бъдещата КПКОНПИ. Даваме ли си сметка какво се предлага? Смаян съм, че обществото не реагира. Това са неща, които ще убият държавата. Ако идеята е новата КПКОНПИ да има всички разследващи функции, това кое подред звено ще е с такива правомощия? Няма в Европа друг такъв модел и случай. Лакомията за лично влияние и власт трябва да бъде овладяна сега. След утрешния ден, след конструиране на НС ще бъде късно“, каза Румен Петков.

„Фактът, че нощес се предлага, тази нощ да изтече информация, която не е коментирана с никого от партньорите, е много грозно в навечерието на свикването на Народното събрание. Партньорите в момента са в ъгъла. Всеки, който каже, че това не е приемливо, ще бъде посочен с пръст. Язовирите ще ги вадим от МИ и ще ги слагаме в МЗХГ. Няма управленска логика. Когато се правят такъв тип сериозни трансформации, преди това се дебатира с месеци. 7-8 години предлагаме да се изгради Съвет за съдебна реформа, но никой не иска да го изгради, защото всеки гледа на Прокуратурата като на свой инструмент“, заяви Румен Петков.

Подобни статии

Още в катергорията