Русия наложи вето на резолюция, обвързваща климатичните промени с глобалната сигурност

Документът настоява генералният секретар Антонио Гутериш да включи рисковете за сигурността, породени от климата, като основен компонент в стратегиите за предотвратяване на конфликти

Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която обвързва климатичните промени с глобалната сигурност, предаде Франс прес, цитирано от БНР.

Документът настоява генералният секретар Антонио Гутериш да включи рисковете за сигурността, породени от климата, като основен компонент в стратегиите за предотвратяване на конфликти. В него се настоява още Гутериш да докладва в срок от две години за влиянието на климатичните промени върху сигурността по въпроси, които съветът разглежда.

Текстът получи одобрението на 12 от 15-те държави в Съвета за сигурност, като освен Русия, Индия също се обяви против, а Китай се въздържа.

Дипломати, пожелали анонимност, заявиха, че не разбират руското противопоставяне на документа, тъй като според тях той не е „радикален“. Американският представител Линда Томас-Грийнфийлд каза, че няма извинение за ветото, тъй като климатичната криза е криза на сигурността.

Руският постоянен представител Василий Небензя заяви, че резолюцията ще създаде объркване и дублиране с други форуми на ООН, свързани с климатичните промени. По думите му директната връзка между тероризма и измененията в климата съвсем не е очевидна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобни статии

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група Хизбула заяви,...

Още в катергорията

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...

СЗО обсъжда смяна на името на маймунската шарка

Световната здравна организация (СЗО) провежда дискусия за преименуване на...