Руските хокеисти излязоха на леда в екипи на СССР разгневиха Северна Европа

Руската хокейна федерация обясни, че униформите, носени от непобедения съветски национален отбор през 60-те години на миналия век, са били облечени от хокеистите в чест на 75-годишнината от първото им олимпийско злато в този спорт

На фона на нарастващото напрежение между Кремъл и Запада, руският отбор по хокей на лед разгневи Северна Европа, обличайки екипи от съветското минало. Както съобщава Bloomberg, по време на мача от Евро хокей тур руснаците са излезли с надпис „СССР“ на кирилица на гърдите си. Това обаче не помогна и след продълженията руснаците загубиха от финландците, предаде Агенция „Фокус“.

Както пише изданието, бившият министър-председател на Финландия нарече този реверанс към съветския режим „обиден жест“.

„Изненадан съм и разочарован, че в мача от Евро хокей тур срещу Финландия на Русия беше разрешено да носи екип на CCCP. Този акроним и режимът зад него символизират авторитарния империализъм, който уби милиони невинни хора. Ще се въздържа от други примери, които могат да бъдат извлечени от историята. Но това е обиден жест, който няма място нито в спорта, нито въобще. Фактът, че Финландия спечели мача, няма особено значение. Важно е, че тези букви брутално анексираха много страни от хокейното семейство“, написа Александър Стуб.

Бившият президент на Естония Тоомас Хендрик Илвес написа в „Туитър“ след мача, че Русия и СССР са „взаимозаменяеми синоними“. Във финландския „Туитър“ CCCP влезе в актуалните теми с над две хиляди публикации. Според автора на материала подобна реакция свидетелства за ескалация на напрежението в отношенията между Русия и Запада след „масовото прехвърляне на руски войски към границите на Украйна“.

Както отбелязва изданието, руската хокейна федерация обясни, че униформите, носени от непобедения съветски национален отбор на международни състезания през 60-те години на миналия век, са били носени от хокеистите в чест на 75-годишнината от първото им олимпийско злато в този спорт. Прави впечатление, че руският отбор вече беше обличал съветски ретроекипи през 2015 г., но тогава това не предизвика толкова бурна реакция.

Подобни статии

Гриша Ганчев: С какво да ме купи Наско Сираков? С голия си задник?

Собственикът на ЦСКА - София Гриша Ганчев отговори на слуховете, че...

Още в катергорията

Гриша Ганчев: С какво да ме купи Наско Сираков? С голия си задник?

Собственикът на ЦСКА - София Гриша Ганчев отговори на...

Висшата лига даде „зелена светлина“ за продажбата на Челси – на ход е правителството

Остана една последна стъпка преди клубът да смени собствеността...

Известна българска снаха и бивша кеч звезда продава свои разголени снимки

Всичките абонати на сайта на Лана получават ексклузивни клипове...