Чаша мляко преди сън върши чудеса

Пиенето на мляко преди лягане има психологически ефект

 

Прясното мляко е отличен източник на хранителни вещества. Полезно е за здравето на костите ви и особено полезно ще бъде за вас, ако го консумирате преди лягане. То съдържа съединения, които спомагат за подобряване на качеството на съня. Няколко проучвания, включващи хора и животни, потвърдиха, че то подобрява съня. Това е така, защото то съдържа съединенията триптофан и мелатонин.

Триптофанът е основна аминокиселина, която играе важна роля в производството на серотонин, хормонът, който ни позволява да се отпуснем. Мелатонинът регулира денонощния ни ритъм и по този начин оптималната продължителност на съня ни.

Денонощният ритъм е биологичния ритъм в човешкото тяло, който регулира редица неврохуморални процеси в мозъка и по този начин контролира и хармонизира дневната, нощната и много други функции на всички най-важни органи в тялото.

Млякото е добър източник на протеини

Ако вечеряте непосредствено преди лягане, има вероятност да имате проблеми със заспиването, защото все още не сте усвоили напълно храната. От друга страна, не е добре да си лягате гладни и би било идеално да хапнете нещо няколко часа преди лягане. Ако обаче пропуснете вечерята по някаква причина и не искате да легнете на празен стомах, изпийте чаша мляко и няма да имате проблем със заспиването.

Психологически аспект на консумацията на мляко

Ако пиете мляко преди лягане всяка вечер, това ще се превърне във вашия нощен ритъм. Веднага щом видите чашата, която ви чака на масата до леглото, ще се отпуснете максимално и ще се приготвите за лягане, пише „Брайд Сайд“, цитирани от БГНЕС.

Също така има възможност консумацията на мляко преди лягане да ви напомни за детските моменти, когато сте имали същия навик, което може да има успокояващ ефект върху психиката ви и да ви помогне да заспите по-бързо.

 

Подобни статии

Хороскоп – 18 август 2022 г.

Овен Тази сутрин може да се събудите преди алармата. Най-добре станете веднага,...

Още в катергорията

Хороскоп – 18 август 2022 г.

Овен Тази сутрин може да се събудите преди алармата. Най-добре...

Анджелина Джоли съди ФБР за прекратено разследване срещу Брад Пит

През 2016 г. Бюрото не откри доказателства за насилие...

Кое е най-доброто време за събуждане?

Според специалист няма идеално време за ставане сутрин, оптимално за всички Няма...