„Алсат М“ (РСМ): Остава енигма как ще работи историческата комисия

София зачита правото на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, изтъква българският премиер

Остава енигма как Скопие и София ще решат отворените исторически въпроси, за които от три години се водят спорове в Смесената историческа комисия, коментира скопският телевизионен канал “Алсат М“, цитиран от „Фокус“.

След като в понеделник в интервю за БНТ министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи обяви промяна в начина на работа на Комисията, днес премиерите на двете страни Ковачевски и Петков умело избегнаха отговорите по тази тема и само казаха, че първо трябва да се създаде добра среда за продуктивен диалог на историците. Ковачевски каза, че историческите въпроси ще бъдат поставени на заден план, а Петков каза, че историческата комисия е една от петте, които ще бъдат определени във вторник в София. Нито Ковачевски, нито Петков обявиха промяна в методологията на работа на Комисията.

„Аз лично се надявам, че членовете на Историческата комисия ще се информират заедно за договореното и това, което съвместно е договорено, ще бъде мост към бъдещето, а не връщане към миналото“, каза Ковачевски.

„Надявам се, че когато поставим Историческата комисия да бъде една от петте комисии, в рамките на всички онези ползи, които трябва да бъдат постигнати от съвместната работа, дори и въпросите, които все още не са заявени, те ще бъдат поставяни в много по-различна среда – среда на добър диалог, среда на градивност“, каза Петков.

Попитан как се наричат хората и езикът в страната, в която живее, българският премиер само каза, че София зачита правото на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, а Ковачевски повтори, че говори македонски, но добави, че езиковата формулировка остава същата – в двустранните споразумения с България македонският език ще бъде изписан като официален според Конституцията на страната.

Именно тази формулировка е използвана в текста на Брюкселската преговорна рамка, която София все още не одобрява, на практика налагайки вето. Засега България няма отговор на искането на македонските власти, в рамката да не се използва такава формулировка за македонския език.

Подобни статии

Двуцифрена инфлация и още по-скъпи храни и горива през април

Годишната инфлация за април достигна 14,4%, сочат данните от Националния статистически...

Още в катергорията

Двуцифрена инфлация и още по-скъпи храни и горива през април

Годишната инфлация за април достигна 14,4%, сочат данните от...

Превозвачи дават транспортния министър на прокурор

Лидерите на недоволните превозвачи, които се канят да протестират...

Кристалина Георгиева получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на УНСС

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) доцент д-р...