Атанас Зафиров: България не трябва да е съпричастна към войни с какъвто и да е противник

Самолетите, които се очакват от Нидерландия и Испания, ще изпълняват задачи по охрана на въздушното пространство и на югоизточния съюзнически фланг и няма да участват в бойни действия, изтъкна председателят на комисията по отбрана

„България по никакъв начин и българската държава не бива да бъде съпричастна към воденето на каквито и да е войни, с какъвто и да е противник.“ Това заяви пред БНР председателят на парламентарната комисия по отбрана и заместник-председател на БСП Атанас Зафиров.

Комисията ще заседава по обед заради напрежението между НАТО и Русия. Зафиров смята, че до такива тежки решения няма да се стигне и ще бъде намерено политическо решение на конфликта.

„Продължавам да твърдя, че в голяма степен изкуствено се нагнетява напрежение в страната и то в някаква степен има и други цели. Нищо драматично не се е случило в такива мащаби, че да оправдава това масирано говорене“, коментира Атанас Зафиров в предаването „Преди всички“.

Зафиров посочи, че това се случва в контекста на преговорите със Северна Македония и съвместното заседание на двете правителства в София, предстои и приемането на държавния бюджет за тази година.

„Нормално е сили, които нямат интерес от стабилно управление, от устойчивост в страната да използват всеки повод за всяване на страх и напрежение в българското общество, което и без това е достатъчно уплашено. Няма нужда от допълнително такова плашене. Най-гласовити в случая са представителите на българската опозиция.“

Атанас Зафиров изтъкна, че безспорно има ескалация на напрежението между Русия и Украйна, но продължават и разговорите между Москва и Вашингтон.

„И аз мисля и съм убеден, че ще бъде намерено мирно решение на ситуацията.“

Зафиров посочи, че в една променена глобална среда сме свидетели на превъоръжаване на нашите съседи, от което ние „видимо изоставаме“ и трябва като общество да дадем отговор за бъдещето на българските въоръжени сили и сектор „Сигурност“, защото темата дълги години е била системно неглижирана.

Самолетите, които се очакват от Нидерландия и Испания, ще изпълняват задачи по охрана на българското въздушно пространство и на югоизточния съюзнически фланг, уточни Атанас Зафиров. По думите му тази операция е рутинна и не бива да създава усещане за извънредност.

„Тези самолети няма да участват в някакви бойни действия. Те са елемент от тази мисия, която има мирен характер. Въпреки че ще бъдат въоръжени, те ще бъдат под съюзно командване, но съгласно решението на Народното събрание те ще могат да използват своето въоръжение само след българско разрешение.“

Подобни статии

Иван Костов: Русия води хибридна война срещу България още от 2013 г.

Откакто Русия обяви България за неприятелска страна, виждаме една хибридна война...

Още в катергорията

Иван Костов: Русия води хибридна война срещу България още от 2013 г.

Откакто Русия обяви България за неприятелска страна, виждаме една...

Телевизиите и народът

Кеворк Кеворкян: Днешните властници нямат нужда да опознават не...