Байдън: САЩ и съюзниците им ще отговорят решително, ако Русия започне инвазия в Украйна

Съединените щати и съюзниците им ще отговорят решително, ако Русия започне инвазия в Украйна. Това е заявил американският президент Джо Байдън в телефонен разговор с украинския държавен глава Володимир Зеленски, съобщи Белият дом, предаде Ройтерс, цитирано от БНР.

Разговорът им се случва два дни, след като Байдън проведе втори разговор само в рамките на месец с руския президент Владимир Путин на фона на напрежението между Киев и Москва. По границата между Украйна и Русия са разположени около 100 хиляди руски войници, припомня Ройтерс.

В „Туитър“ Зеленски написа, че това е бил първият му разговор с чуждестранен лидер през новата година и това показва специалните отношения с Вашингтон. Оценяваме непоколебимата подкрепа за Украйна, подчерта Зеленски в социалната мрежа и допълни, че е обсъдил с американския държавен глава и опазването на мира в Европа. Байдън освен това е изразил подкрепата на Вашингтон за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Байдън и Зеленски са обсъдили също предстоящата серия от дипломатически срещи в търсене на разрешаване на кризата. Предстои представители на Съединените щати и Русия да се срещнат в Женева на 9 и 10 януари, а след това ще има заседание на Съвета Русия-НАТО, както и среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

По-рано американският държавен глава заяви, че категорично е обяснил на руския президент Владимир Путин, че е важно Москва да предприеме стъпки за деескалация преди срещите. В същото време Путин е обявил, че налагането на санкции на страната му може да доведе до категоричен разрив в отношенията между Русия и Запада.

Снимка: Evan Vucci / Associated Press

Подобни статии

Украински депутати искат да се позволи на командирите да убиват военните за неподчинение и дезертьорство

Съгласно действащия устав на въоръжените сили на Украйна, военните командири имат...

Още в катергорията

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с...

Северна Корея увери, че ситуацията с коронавируса е „под контрол“

Потвърдените случаи на хора "със симптоми на треска" в...