България се разделя на Covid клъстери: Какво предвижда новият план

Бизнеси и училища ще затварят при 80% заетост на интензивните легла, предвижда новият Covid план

Към днешна дата на национално ниво са заети 584 такива легла. Общият им брой е 916, като могат да бъдат разкрити още – докато бъде достигнат максимумът от 1260 легла.

„Разделили сме България на 6 клъстера от области, които ще се следят общо и мерките, които ще засягат тези клъстери ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Картата с шестте области ще бъде представяна на българите всеки ден, ще има и прогноза какво се очаква“. Това заяви премиерът Кирил Петков, който представи новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19, предава БНР.

Зависи Covid вълната как се развива, предупредителните дни може да се скъсят или удължат, но ще има ниво на прогноза, така че всяко семейство и бизнес да има точен план какво би трябвало да се случи в следващите дни, добави Петков.

Той посочи и четири етапа, при които ще има различни мерки.

Първи етап е с най-малка заетост на интензивните легла – 50%. втори етап е с 60% заетост на леглата, етап три –когато се достигне опасно ниво на заетост от 70%, тогава започват и първите по-меки ограничителни мерки, при които децата например от 1 до 4 клас ще продължават да ходят на училище. При етап 4 – при 80% заетост на интензивните легла, тогава правим едно симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките, всичко друго ще бъде симетрично затворено.

Към момента имаме опасност от влизане в етап 4 на Северен централен район, добави Петков.

На пресконференцията присъстваха министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков.

Асена Сербезова и Николай Денков по време на пресконференция в МС - 13 януари 2022

В Националния оперативен план за справяне с пандемията от Covid-19 се предвижда срок от 3-5 дни преди да се наложат нови мерки. Това каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на здравеопазването Асена Сербезова след като премиерът Кирил Петков представи мерките за подпомагане, предвидени в плана.

При предприемане на мерки трябва да се проследи ефектът им върху всички сфери на живот. Мерките трябва да се налагат по начин, по който да бъдат предварително обяснявани и секторите да имат възможност да се подготвят за тях, добави Сербезова.

Противоепидемичният план предвижда и мащабна информационна кампания за ваксините, тъй като статистиката сочи, че 90 процента от хората, които се налага да бъдат лекувани от КОВИД в интензивни отделения, не са ваксинирани.

Подобни статии

Ключовите фигури на 12-годишното управление на ГЕРБ продължават да заемат досегашните си постове в МВнР

Външно министерство беше единственото ведомство, което не претърпя реформи по време...

Още в катергорията