Важна новина за избора на нов управител на БНБ

Мандатът на настоящия управител на БНБ Димитър Радев изтече през 2021 година

Още не е стартирала процедурата за избор на управител на БНБ, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в 47-ото Народно събрание и депутат от „Има такъв народ“ Любомир Каримански.

Той прогнозира, че такава процедура не се предвижда да стартира в следващите две седмици.

„Ако коалиционните партньори повдигнат темата, ще бъде обсъдена. Трябва да имаме процедура за решение. Засега няма такова“, каза още Каримански, цитиран от cross.bg.

Във връзка с евентуални номинации като тази на бившия финансов министър от първия кабинет на Борисов Симеон Дянков, чието име се завъртя в общественото пространство, Каримански каза: „Не мога да коментирам нещо, което не знам“.

Любомир Каримански отговори на въпрос дали самият той има амбиции да стане управител на БНБ или го удовлетворява да е председател на една от най-важните комисии в Народното събрание, а именно бюджетна: „Какви амбиции, какво ме удовлетворява, ще го оставя на времето. Аз имам амбиция да работя в полза на гражданите“.

Мандатът на настоящия управител на БНБ Димитър Радев изтече през 2021 г., но поради липсата на редовно правителство и мнозинство в Народното събрание до избор на негов наследник на поста не се стигна.

Димитър Радев е управител на БНБ от 15 юли 2015 г. Той бе избран за поста от 43-ото Народно събрание. Именно Народното събрание е органът, който избира управител на БНБ.

Законът за БНБ предвижда другите трима членове на управителния съвет да се назначават от президента на републиката, като мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.

Подобни статии

Банките ограничават заемите с фиксирана лихва

Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи информация от...

Още в катергорията

Банките ограничават заемите с фиксирана лихва

Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи...

Работодатели обявиха проект за Водородна долина за 15 млрд.евро

Председателят на АИКБ Васил Велев обяви, че е готов...

Синдикати и работодатели остават в протестна готовност

„Докато не видим, че има разбирателство и правителството не...