„Виваком” вдига цените, а всеки от деветимата шефове е получил средно по 3,3 милиона за 2020 г.

Георги Кадиев разкри документ, удостоверяващ космическите възнаграждения на шефовете на „Виваком“ – единственият оператор, който въпреки обещанията на вицепремиера Нинова, вдига цената на услугите си

В края на миналата година вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви, че са издадени заповедите, с които се забранява на мобилните оператори да индексират цените на услугите си. Тогава тя заяви: заяви: „Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи в тази криза. С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега държавата трябва да се погрижи за хората“.

Въпреки това, единствено „Виваком“ не се „съобрази“ с повелите на новата власт и докато Нинова говореше за заповедите, от компанията на Спас Русев напускаха на клиентите си съобщение, че повишава таксата на всички свои услуги: „Уважаеми клиенти, във връзка с увеличаването на цените на основните енергоносители и на основание на Общите условия на Vivacom от февруари 2022 г. цената на месечния абонамент ще бъде увеличена с до 1 лев с ДДС за всяка услуга. Промяната ще бъде отразена в месечната сметка от февруари 1011 г. Повече инфо на vivacom.bg/index“.

Георги Кадиев днес публикува на фейсбук профила си документ, според който шефовете на „Виваком“ са взели впечатляващи възнаграждения докато извиват ръцете на клиентите си с увеличени такси. Публикуваме целия текст, както и документа:

„Тъй като телекомите много държат да ни вдигнат цените с 1 лев на абонат, реших, че са закъсали. Затова прегледах ГФО на един от тях, Виваком, за 2020 (последният, обявен в Търговския Регистър).

1. Стр. 22 и 120: Възнаграждения на членовете на Управителния и Надзорния съвети на стойност 29,108 хил. лв. са начислени за годината, приключваща на 31.12.2020 г. (2019: 5,073 хил. лв.)
Т.е. общото годишно възнаграждение за членовете на УС и НС на Виваком (9 души, имената им са посочени на стр. 21, сред тях и Спас Русев) в първата година на пандемията нараства 6 пъти до гигантски размери – за 2020 г. възлиза на близо 30 милиона лева срещу само 5 милиона за предходната непандемична 2019 г. Средно всеки от тези 9 души е получил по 3.33 млн.лв. за 2020.
2. Стр. 12 и 112: Общите разходи за персонала възлизат на 161 млн.лв. Възнаграждението на тези 9 души представлява 18.6% от годишната работна заплата на целия персонал на компанията, наброяващ около 5000 души.
3. Стр. 8: Приходите на Виваком през 2020 достигат 1.02 млрд.лв. Това е най-високото постижение в последните 5-6 години.
4. Стр. 13: Оперативната печалба EBITDA (печалба преди лихви, данъци и амортизации) нараства до рекордните 461 млн.лв. Тоест БТК работи с огромен марджин на печалба от 45%.
И другите телекоми вероятно са така.
И защо тогава това левче от абонат?
Ако говорим за солидарност в кризата, не може държавата да се опитва да направи невъзможното да компенсира бизнеса, а големите корпорации единствено да се възползват.
Тук е мястото на държавата като регулатор.“
Няма налично описание на снимката.

 

 

Подобни статии

Двуцифрена инфлация и още по-скъпи храни и горива през април

Годишната инфлация за април достигна 14,4%, сочат данните от Националния статистически...

Още в катергорията

Двуцифрена инфлация и още по-скъпи храни и горива през април

Годишната инфлация за април достигна 14,4%, сочат данните от...

Превозвачи дават транспортния министър на прокурор

Лидерите на недоволните превозвачи, които се канят да протестират...

Шведският външен министър подписа молбата за членство в НАТО

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде подписа...