Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с доставчици на газ ще бъде ключът към разрешаването на енергийната криза в Европа

Политическите изявления няма да стоплят домовете в Европа. Това заяви в интервю пред ТАСС унгарският външен министър Петер Сиярто, коментирайки обвиненията срещу Будапеща за твърде тясно сътрудничество с Руската федерация в енергийния сектор.

„Това казвам на колегите си, които ни критикуват за дългосрочното сътрудничество с Русия – къщите и апартаментите не могат да се стоплят с политически изявления. Единственият начин да ги затоплите е с природен газ“, каза той.

Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с доставчици на газ ще бъде ключът към разрешаването на енергийната криза в Европа. „Вярвам, че ключът към решаването на газовата криза в Европа ще бъде пълненето на газохранилищата и сключването на дългосрочни договори с доставчици“, каза той.

В същото време Сиярто отбеляза, че Русия се е доказала като надежден партньор в тази област. „Ако говорим за енергетика, трябва да кажа, че сме много доволни от сътрудничеството с Русия“, каза той. „Според моя опит, каквото и да сме се съгласили с Русия, всичко се прави навреме, както сме се договорили. Ние много уважаваме това“.

Глобалният газов пазар е изправен пред криза на доставките на фона на рязкото възстановяване на търсенето в Азия и недостига на капацитет за втечнен природен газ (ВПГ). Увеличеното търсене на газ в Азия предизвика покачване на цените и отклони основното предлагане на ВПГ, което допринесе за задълбочаването на кризата в Европа. Там ситуацията се влошава от ниските запаси в газохранилищата. На този фон цената на газа в Европа през есента на миналата година за първи път в историята преодоля границата от 1000 долара за хиляда кубически метра, а през декември – 2000 долара.

През октомври 2021 г. руският президент Владимир Путин подчерта, че газът, който Газпром доставя за Европа по дългосрочни договори, струва на страните от ЕС четири пъти по-евтино от закупеното на спот пазара. Според държавния глава Русия се интересува от дългосрочни договори, докато философията на страните от ЕС в областта на регулирането на пазара на газ напоследък е да се откажат от дългосрочните договори в полза на спот договорите, които уж са по- пазарен инструмент.

Източник: Агенция „Фокус“

Подобни статии

Песков: Самото съществуване на Русия е дразнител за колективния Запад

Според прессекретаря на президента, Русия не може да бъде изолирана политически,...

Още в катергорията

Песков: Самото съществуване на Русия е дразнител за колективния Запад

Според прессекретаря на президента, Русия не може да бъде...

Европа продължава да се запасява с газ с рекордни темпове

Газовите хранилища вече са запълнени с 40%, което е...

Шведският външен министър подписа молбата за членство в НАТО

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде подписа...