Доц. Ангел Кунчев: Не искаме маски, сертификат, ваксини – ще си платим цената

“Има по-голям шанс да се заразим с „Омикрон“ при две дози, отколкото при три“, подчерта експертът

Няма изненада – така коментира рекордните данни на новозаразени у нас доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите, прогнозира доц. Кунчев в „Денят започва“ по БНТ.

 

Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла.
Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче, голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин – горивен материал за епидемията, обясни доц. Кунчев.

 

Омикрон в България

Едно от най-неприятните качества на Омикрон е, че успя частично да заобиколи имунитетът от ваксините, процентът падна значително 50-60-70%, ако обаче имаше и бустерна доза, вече защитата е 70-80%, което не е никак малко, допълни доц. Кунчев.

СЗО счита, че докато не се осигурят достатъчно ваксини за бедните страни, не би следвало богатите да си правят трета-четвърта бустерна доза – така здравният инспектор коментира информацията за недостатъчна надеждност на бустерната доза ваксина.

Според доц. Кунчев, е вероятно с варианта Омикрон да се сложи край на пандемията.
Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно.

Бустерна доза, ваксини, имунитет

Доц. Кунчев коментира и въпроса за колективния имунитет.
Достигаме колективен имунитет спрямо вариантите или щамовете, които сме срещали. Имунитетът винаги е спрямо конкретен щам, а не по принцип.

 

Относно ваксините за деца, Кунчев обясни, че е имало интерес в самото начало, процесът и сега върви в големите градове.

 

Има налични от трите ваксини, налични са във всеки един имунизационен пункт. Почти никъде в Европа не се практикува да има избор на ваксини, подчерта доц. Кунчев.
Вероятно ще успеем да внесем и „Новавакс“, очаква се одобрението на още една ваксина, с която вероятно ще се разполага след първото тримесечие на годината.

Ковид в училище

 

Относно тестовете за ученици, той обясни, че слюнчените тестове не са най-чувствителните, но са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в училищата.
Относно онлайн обучението, здравният инспектор прогнозира, че най-вероятно на места това ще се наложи. Колегите в областните щабове имат пълната свобода да го обсъдят и да се вземе най-правилното решение, допълни Кунчев.

 

Зелените сертификати

 

Ритаме срещу зеления сертификат, който сме го разширили безкрайно – и за антитела, и за преболедуване, където никъде го няма. Обвиняват ни за неща, които не са въведени, заяви здравният инспектор по темата за недоволството и протестите за отпадане на зеления сертификат.

 

До края на февруари надали ще се промени срокът на сертификатите. Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним, уточни още доц. Кунчев.

Доц. Кунчев разкри, че ще се „прекрои“ моделът за интензивните легла и процентът заетост, като допълни, че на места 80% пълни болнични легла значат 8 от 10.

Не искаме да носим маски, не искаме зелен сертификат или да се ваксинираме. Добре, ще си платим цената. Доц. Ангел Кунчев коментира още, че не може при тази заболеваемост се правят многохилядни митинги, а задължителна ваксинация у нас няма.

Подобни статии

Блокираните националисти от полка „Азов“ започнаха да се предават

„За спасението им са задействани всички възможни международни организации, практически всички...

Още в катергорията

Блокираните националисти от полка „Азов“ започнаха да се предават

„За спасението им са задействани всички възможни международни организации,...

Британската външна министърка: Да оказваме натиск върху Русия, като доставяме повече оръжия на Украйна

Трябва да продължим да оказваме натиск върху Русия, като доставяме повече...

Русия въвежда рублата в Украйна

След преходния период ще остане в обращение само рублата На...