ЕК защитава решението на Франция за въвеждане на ваксинационни пропуски

Да бъдеш гражданин носи права и задължения, каза френският президент по повод новите пропуски. Той не спомена въпроса с Балканите сред най-важните теми за френското председателство

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи днес решението на Франция за въвеждане на ваксинационни пропуски, които ще заменят познатите досега ковид сертификати за ваксинирани, преболедували и изследвани за ковид. Информацията предаде кореспондентът на БТА.
Подобна стъпка е в правомощията на властите, заяви тя на съвместна пресконференция в Париж с президента на Франция Еманюел Макрон.

По нейните думи пандемията дава повод за разговор за смисъла на свободата и за отговорността, която тя носи. Ваксинационният пропуск е вид защита от тези, които не са ваксинирани, обобщи Фон дер Лайен. Тя съобщи, че близо 70 на сто от цялото население на ЕС вече е имунизирано срещу новата болест.

Да бъдеш гражданин носи права и задължения, обясни Макрон. Свободата на неваксинираните свършва там, където започва да засяга свободата и живота на останалите, добави той. Не подкрепям призивите неваксинираните да не бъдат лекувани, допълни френският президент.

Той изрази очакване до юли по време на френското председателство на Съвета на ЕС да се отчете напредък по подготовката на законопроектите, свързани с прехода към по-чиста икономика и с охраната на външните граници, с цифровизацията и осигуряването на достойно заплащане на труда. Президентът не спомена въпроса с Балканите сред най-важните теми за председателството.

Макрон подкрепи преговорите между Москва и Вашингтон, и съобщи, че в следващите дни отново ще разговаря с руския президент Владимир Путин. По повод обстановката в Казахстан Фон дер Лайен заяви, че ЕС следи събитията с голяма тревога и е готов да помогне, с каквото може. Правата и сигурността на гражданите трябва да бъдат опазени, призова председателят на ЕК.

Подобни статии

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия и заплаши...

Още в катергорията

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия...

Русия потвърди извеждането на украински бойци от „Азовстал“ в Мариупол

В Лвовска област са унищожени партиди оръжие и военна...

Цените на горивата в САЩ хвърчат нагоре, рейтингът на Байдън пада

Цените на горивата в САЩ удрат нови рекорди, след...