Емануил Йорданов: За едни прокуратурата е бухалка, за други – пухена възглавница

Сигналите срещу главния прокурор в Министерството на правосъдието са началото на лавина, която ще го засипе, казва бившият вътрешен министър

Сигналите, които пристигат за главния прокурор Иван Гешев и се обработват в Министерството на правосъдието, са началото на лавина, която ще го засипе. Това заяви пред БНР Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, сега адвокат.

В парламента трябва да положат сериозни усилия в избора на Инспекторат, който да си върши работата, а не „да е безплатна притурка на Гешев“, а след това „да се види какво може да се направи с избора на един читав ВСС“, каза Йорданов.

Той е на мнение, че след като Гешев е „назначен от Бойко Борисов и Цацаров“, а те в момента са с отслабени позиции, в битката си за оцеляване главният прокурор може да разчита на себе си и на 5-6 души около себе си.

Разследването за магистрала „Хемус“ към момента е провалено на 90%, благодарение на действията на прокуратурата, смята Йорданов.

„Тя за едни е бухалка, за други е пухена възглавница, върху която да спят спокойно.“

„Когато се правят промени, свързани с прокуратурата и начина ѝ на функциониране към настоящия момент, би трябвало да отчитаме и факта, че не след дълго прокуратурата ще бъде прокуратура след Гешев“, коментира Емануил Йорданов в предаването „Преди всички“.

Не мисля, че закриването на специализираните съд и прокуратура може да доведе до нещо лошо за съдебната система, заяви Йорданов. По начина му на функциониране през последните 10 години този съд е доказал несъстоятелността си, допълни той.

„Нека не обръщаме внимание на смешния плач на Гешев, че като се закрият специализираните структури, тези престъпниците щели да играят Дунавско хоро и да пият шампанско.“

Според Йорданов в специализираните съд и прокуратура „има една крайно непочтена игра с мерките за неотклонение“.

Запитан за опасенията новата КПКОНПИ да се превърне в бухалка за сега управляващите Йорданов изтъкна, че за да не стане това, трябва „много внимателно да се изработят законовите текстове“.

„Нормално е практикуващите юристи да участват в обсъждането на предстоящите промени на законодателството, но мисля, че е хубаво да се осигури участие и на прокурори, които не са зомбирани от Гешев.“

Относно предложението МВР да получи повече самостоятелност при разследването бившият вътрешен министър посочи:

„Това е възможно решение на някои проблеми, които съществуват в момента в досъдебното производство. Още повече, че и в миналото, и сега в закона има някои текстове, които са близки до това.“

Подобни статии

Иван Костов: Русия води хибридна война срещу България още от 2013 г.

Откакто Русия обяви България за неприятелска страна, виждаме една хибридна война...

Още в катергорията

Иван Костов: Русия води хибридна война срещу България още от 2013 г.

Откакто Русия обяви България за неприятелска страна, виждаме една...

Телевизиите и народът

Кеворк Кеворкян: Днешните властници нямат нужда да опознават не...