Ето кои инвеститори ще се върнат на пазара

През 2022 г. ще се разчита на отложените инвестиции

Експортът е този, който се възстанови най-бързи по време на кризата. Същото се случи и при предишната криза през 2008-2009 г.“, припомни изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев по време на представяне на резултатите от анкета проведена сред австрийски компании, които са работят на българския пазар. „Износът от България, който допринася за растежа през 2021 г., не се извършва само от български, но и от чуждестранни фирми. Прогнозата е през тази година индивидуалното потребление да има по-малък принос към растежа, заради по-високата инфлацията. Очакванията са през 2022 г. инвестициите да се завърнат, поради това, че бяха отлагани в период на криза, както и наличието на положителна инерция през последните няколко месеца“, допълва Георгиев.

Що се отнася до инфлацията, то повишаването ѝ е близко до това, на което станахме свидетели по време на присъединяването на България към Европейския Съюз. „Очакванията бяха, че инфлацията ще е с по-краткотраен ефект, но много вероятно е тя да продължи да бъде с ускорен темп“, коментира Георгиев.

Въпреки сътресенията на пазар на труда той остава гъвкав и стабилен. Безработицата е в поносими граници и очакванията са да продължи да пада и тази и следващата година и да достигне равнища под 5%. Въпросът е откъде да се намери квалифициран човешки ресурс. Едно от решенията са засилените инвестиции в автоматизация и дигитализация.

Снимка: М. Богданова

Подобни статии

Банките ограничават заемите с фиксирана лихва

Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи информация от...

Още в катергорията

Банките ограничават заемите с фиксирана лихва

Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи...

Работодатели обявиха проект за Водородна долина за 15 млрд.евро

Председателят на АИКБ Васил Велев обяви, че е готов...

Синдикати и работодатели остават в протестна готовност

„Докато не видим, че има разбирателство и правителството не...