Защо мълчи Корнелия Нинова?

След като беше избрана за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, лидерката в оставка на БСП Корнелия Нинова всекидневно говори по много теми: мораториума върху цените на тока, парното, водата и мобилните оператори, колекторските фирми, пенсиите…

Всички тези социални теми и обещания безспорно са важни за българите, дано да бъдат последвани от реални действия и да бъдат доведени докрай. Защото гражданите системно са мачкани от корупцията, бедността, неравенствата, липсата на социални права и защита. Явления, които са иманентни на модела „ГЕРБ”, който най-сетне трябва да бъде разграден. Част от този порочен модел е „Йес-менската” външна политика на подчинение на „началствата” от Брюксел и Вашингтон, която унизява националното ни достойнство, вреди на националните ни интереси и подкопава суверенитета на 1300-годишната ни държава.

От години „политкоректни” политици бъркат членството ни в ЕС и НАТО и лоялността към съюзниците с безропотно подчинение и папагалско повтаряне на русофобски мантри. А за подобно поведение няма никакво основание – нито в историята, нито в съвременността. Не може България да бъде заложник на чужди конфликти или на кариерните амбиции и слугинаж на родните ястреби към евро-атлантическите им наставници. Днес отново стана актуална темата за разполагането на допълнителни военни сили на НАТО в България, след като американски генерал „случайно” подхвърли тази идея. Достоен отговор (на тази засега теоретична възможност) дадоха военният министър Стефан Янев и президентът Румен Радев, които отстояха позицията, че това не е в интерес на страната ни. Макар че беше определена като „лично мнение”, няма спор, че позицията е професионално мотивирана – и Радев, и Янев са военни специалисти от най-висок ранг. Тази политика е и патриотична и легитимна, защото е подкрена от огромното мнозинство български граждани, 80% от които традиционно са настроени приятелски към Русия и негативно към русофобската лексика и санкциите.

За съжаление, по тези ключови въпроси за „войната и мира” Корнелия Нинова мълчи! Мълча и като лидер на БСП в течение на последните години, мълчи и сега като вицепремиер в новото правителство. А БСП е длъжна да има ясна позиция, защото през своята 130-годишна история за социалистическата партия неизменни и фундаментални идейни ценности са защитата на мира и русофилството. В БСП не е имало, няма и няма да има ястреби, няма русофоби, няма поклонници на проваления и безславно приключил еднополюсен световен ред с хегемон САЩ. БСП има позиция, единодушно приета на Конгреса през 2014 г., за пълна отмяна на антируските санкции. Има и редица други декларации, в които партията изразява своето безпокойство от влошените и почти замразени отношения на България с братска, славянска, православна Русия. А партийните решения не са хвърчащ лист хартия за конюнктурна употреба – те следва да са задължителни за всеки социалист и най-вече за лидера на партията. Та нали именно за уж неизпълнени партийни решения наскоро „на подпис” бе изключен един член на Националния съвет на БСП… Волята на социалистите винаги е била – особено когато партията участва във властта да управлява така, че България да води балансирана външна политика и да развива активни и стратегически отношения с Русия и социалистически Китай. А ако ръководството на БСП отново „забрави” да спази волята на социалистите, ще получи пореден изборен шамар – още по-тежък и от четвъртото място с 10% доверие и 26 депутати в НС. И наред с тези аргументи – това е и позицията, отстоявана от президента Румен Радев, подкрепен от БСП и за когото гласуваха 98% от социалистите. Може би и тук зад мълчанието на Нинова се крие вече очевидният личен реваншизъм срещу президента!? Тежка политическа грешка на лидера в оставка на БСП бе едноличното определяне като червени линии за участие във властта на Истанбулската конвенция (отхвърлена от Конституционния съд) и позицията за Република Северна Македония (по нея има общ консенсус). Реалните червени линии за партията са социалните политики и борбата с неравенствата и монополите, образованието, духовността и културата, строежа на АЕЦ Белене, както и балансираната външна политика. По редица от тези теми, особено по външнополитическата, упорито се мълчи в навечерието на предстоящото заседание на Конгреса. Социалистите искат ясна позиция и конкретни действия, които са в полза на националния интерес и мястото на България в новия многополюсен свят.

Проф. Светлана Шаренкова

Подобни статии

Митрофанова: Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

“Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират...

Още в катергорията