Зъботехници алармират: НЗОК не изпълнява решението за безплатна зъбна протеза

„НЗОК ощетява пациентите с неизпълнението на бюджета, който беше гласуван за денталната зъбна протеза“, каза Стоян Котев, заместник-председател на асоциацията на българските зъботехници.

Предложението е прието от парламента, но не е изпълнено от НЗОК, като по този начин се нарушават правата на пациентите, твърдят зъболекарите.

„На 10 септември в НС бе гласувано изменение и допълнение на бюджета на НЗОК, където беше създаден нов ред в бюджета специално за заплащането на зъбната протеза с идея тази дейност, извършена от пакета дентална помощ, да стане напълно безплатна“, заяви Котев.

От асоциацията са направили консултации с правни експерти, за да намерят решение на проблема и настояват да бъдат чути.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

„На 12 септември Българската асоциация на зъботехниците поиска среща с НЗОК, за да може да започнат преговорите за намиране на начин, за да може тези дейности да влязат в действие. Отговорът на НЗОК беше, че ще потърсят някаква възможност, но после каза, че няма как тази процедура да бъде осъществена. Съответно Българската асоциация на зъботехниците направи консултации с няколко кантори по медицинско право, като съответно сме пуснали няколко писма до НЗОК на базата на становищата на юридическите кантори. Направихме всичко възможно да проучим какви са възможностите този бюджет да влезе в изпълнение Искаме оставката на професор Салчев като управител на НЗОК“, каза заместник-председателят.

Държавният бюджет не е бил спазен от НЗОК, като по този начин касата не е изпълнила задълженията си към пациентите.

„По този начин забавяйки отговорите, ощетени са пациентите. Не бе спазено върховенството на закона. Не бе спазен държавен бюджет, който е задължителен за изпълнение от всичките разпределители на бюджета. НЗОК не е изпълнила задълженията си. Искаме да привлечем вниманието на министъра на здравеопазването. Искаме оставката на професор Салчев, като управител на НЗОК“, поиска той от името на цялата гилдия.

Подобни статии

Митрофанова: Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

“Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират...

Още в катергорията