Иван Иванов: Очаквам писмо от ЕК с коментар за действията на премиера спрямо КЕВР

Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са до такава степен неоснователни, че в първия момент се стъписах, затова изчаках, преди да отговоря…ЕК е информирана за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика, поясни той

Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР (от премиера Кирил Петков и политици от управляващото мнозинство). Такова твърдение никога не е отправяно досега в продължение на 22 години. Това означава две нещо – или много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за българския премиер, или високо ниво на некомпетентност и непознаване на материята. Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са до такава степен неоснователни, че в първия момент се стъписах, затова изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите. … Европейската комисия е информирана за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика„.

Това заяви пред БНР доц. Иван Иванов, председател на КЕВР. Той обясни, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго определен график за заседанията:

И допълни: Минава ми през ума да обявя гладна стачка докато не ми намерят наследник. 

„От две години насам, след подписване на анекс 13 между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“, всеки месец цената на газа се актуализира – в съответствие с цената на газовите хъбове в Европа и частично на цените на природния газ, на суровия петрол и неговите деривати. Ние се събираме на заседание на всяко първо число от месеца, за да може до края му тази цена да бъде официализирана и валидна“.

Иванов подчерта, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт и изказването на премиера Петков е в грубо нарушение на този принцип на независимост:

Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР.

Най-голямото постижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този период, и която сега брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкатОчаквам писмо от ЕК, в което те да коментират тези действия на премиера и на част от политиците в България, защото това е връщане назад“.

Подобни статии

Важна новина за избора на нов управител на БНБ

Мандатът на настоящия управител на БНБ Димитър Радев изтече през 2021...

Още в катергорията

Важна новина за избора на нов управител на БНБ

Мандатът на настоящия управител на БНБ Димитър Радев изтече...

„Виваком” вдига цените, а всеки от деветимата шефове е получил средно по 3,3 милиона за 2020 г.

Георги Кадиев разкри документ, удостоверяващ космическите възнаграждения на шефовете...

Кирил Петков: Сметките за ток и газ за февруари ще бъдат намалени

Премиерът припомни, че през следващата седмица правителството на РСМ...