Игнацио Касис пое поста президент на Швейцария

През май швейцарското правителство се оттегли от дългогодишните преговори по цялостен пакет от двустранни споразумения с ЕС

Министърът на външните работи на Швейцария Игнацио Касис пое поста президент на страната от 1 януари, предаде swissinfo.ch.

В речта си по повод Нова година, той подчерта необходимостта от обединение в обществото, като същевременно то запази и многообразието на страната.

Пандемията на коронавирус раздели хората в Швейцария, каза Касис, „но ние няма да позволим да останем разделени“. Въпреки че маските криеха усмивки, „можем да се гледаме в очите и да се слушаме“. Швейцарското правителство „слуша всички в страната. То разбира вашите притеснения и страхове. Правителството винаги основава решенията си на общите интереси на Швейцария и нейното население“, декларира Касис.

Припомняме, че Касис бе избран за следващ президент с вот на парламента. Гласуването беше до голяма степен формално, след като миналата година Касис беше определен за вицепрезидент на страната.

156 от общо 200 членове на Швейцарското федерално събрание избраха Касис да поеме президентския пост през 2022 г.

Ролята на швейцарския държавен глава – да изпълнява представителни функции и да председателства заседанията на кабинета – се поема на ротационен принцип всяка година от някой от членове на изпълнителния Федерален съвет.

Касис ще стане първият президент от италианоговорящия регион Тичино в Швейцария през този век. Той ще поеме поста на 1 януари.

60-годишният Касис, който има медицинско образование и е практикувал като лекар по вътрешни болести, владее свободно трите основни езика на Швейцария: френски, немски и италиански. Сред основните му задачи ще бъдат борбата с продължаващата пандемия от коронавирус и възстановяването на влошените отношения с Европейски съюз.

През май швейцарското правителство се оттегли от дългогодишните преговори по цялостен пакет от двустранни споразумения с ЕС.

Подобни статии

Украински депутати искат да се позволи на командирите да убиват военните за неподчинение и дезертьорство

Съгласно действащия устав на въоръжените сили на Украйна, военните командири имат...

Още в катергорията

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с...

Северна Корея увери, че ситуацията с коронавируса е „под контрол“

Потвърдените случаи на хора "със симптоми на треска" в...