Изчезна пътната карта за Турски поток, ДАНС и МВР не могат да я намерят, „Газпром“ не дава копие

Александър Николов съобщи още от парламентарната трибуна, че работата по газовата връзка с Гърция (IGB) изостава в някои критични участъци

Нито ДАНС, нито МВР са успели да намерят пътната крата за развитие на газопреносната мрежа, подписана с „Газпром“ през 2017 г. новината съобщи енергийният министър Александър Николов по време на парламентарния контрол в отговор на депутата Мартин Димитров.

По думите му, още през лятото на 2021 г. служебният министър на енергетиката Андрей Живков е възложил проверки, които само са установили документи, в които се споменава тази пътна карта, както и информация за сформиране на работни групи по темата.

Картата за т.нар. „Турски поток“ обаче не е намерена нито в секретната каса на Министерството на енергетиката, нито в другите предприятия, обвързани с казуса. Затова на 17 декември 2021 г. Николов е поискал „Булгартрансгаз“ да изиска копие от документа от „Газпром“. До този момент обаче отговор от руската компания все още няма.

Още през август 2021 г. енергийната комисия към 46-ото Народно събрание възложи на газопреносното дружество да поиска копие от документа от руския газов холдинг.

Депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров призова активно да се търси информация за тази пътна карта, още повече, че предстоят преговори за новия договор за доставка на природен газ. По негови думи България не може да подпише договор, без да знае всички поети ангажименти. Ако документът беше формалност, той щеше да бъде намерен, каза Димитров и допълни, че съмнителен е и фактът, че „Газпром“ не желае да разкрие неговото съдържание.

„Документът липсва, а сега се оказва, че въпреки молбата от българска страна, „Газпром“ не ни дава пътната карта. Явно не желае да разкрие съдържанието на документа, това не е добре. А този документ е подписан и от България и ние трябва да го имаме“, каза Мартин Димитров.

По думите му, за да преговаряме за нов договор, трябва да видим каква е ситуацията, трябва да се види какви ангажименти са предпприети. Например България се отказа от 1 млрд. долара неустойка от предишния договор, но нямаме информация защо това се е случило.

Има международни фактори, които искат България да е зависима от един източник на газ и затова се забави интерконектора ни с Гърция. Ние обаче искаме да имаме и други източници на доставки, допълни Димитров.

Според министър Александър Николов, през лятото на 2021 г. тогавашният енергиен министър дава заповед да се провери наличието на документи, свързани с пътната карта. В резултат на това са открити само документи, в които пътната карта се споменава, но самият официален документ го няма. Към момента документът все още не е открит. Няма становище и от руска страна, каза Николов.

Пътната карта за развитие на газопреносната мрежа между България и “Газпром” беше подписаната през 2017 година от тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова и шефа на “Газпром” Алексей Милер. Какви ангажименти обаче е поела страната ни остава неясно, защото пътната карта липсва.

Александър Николов съобщи още от парламентарната трибуна, че работата по газовата връзка с Гърция (IGB) изостава в някои критични участъци. На седмична база в министерството се получава информация за развитието на проекта и има искане към строителя AVAX да поеме ангажимент физически строителството да бъде завършено до май 2022 г., за да може да бъде спазен и срокът за въвеждане в експлоатация от 1 юли 2022 г.

Подобни статии

Корнелия Нинова: От днес хлябът е по-евтин с 20% в търговските вериги

Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата...

Още в катергорията

Корнелия Нинова: От днес хлябът е по-евтин с 20% в търговските вериги

Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането...

Външният дълг нарасна с 2,3 млрд. евро

Спрямо края на април миналата година, когато дългът на...

Без 25 ст. отстъпка за горивата от 1 юли

Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание...