Какво ни пречи да имаме добър сън

Бързо ще забележим разликата в собственото си функциониране, когато не успеем да се наспим дори и само една нощ
Добрият и качествен сън е в основата на представянето ни през деня. Сънят оказва влияние върху здравето и цялостното физическо състояние. Бързо ще забележим разликата в собственото си функциониране, когато не успеем да се наспим дори и само една нощ. Какво можете да направите, за да спите по-добре? Какво затруднява съня ни? Изброяваме най-често срещаните причини за лишаване от сън, пише actualno.com.

Неправилна диета

Когато не обръщаме внимание какво е в чинията ни като част от последното хранене за деня, не е изненадващо, че понякога е трудно да заспим лесно. Много диетолози ви съветват да ядете последното си хранене два-три часа преди лягане. Добре ще е, ако хапнем нещо лесно смилаемо, с ниско съдържание на мазнини. В противен случай прекомерната активност на храносмилателната система ще направи заспиването много по-трудно.

Кафе в грешното време

Внимавайте и с кафето. Разбира се, можете да го консумирате през деня, но трябва да внимавате да не превишите подходящата доза кофеин на ден. Освен това е важно да се откажете от пиенето на кафе и няколко други напитки, включително силни чайове и енергийни напитки, точно преди лягане. Някои хора препоръчват да спрете приема на стимуланти поне няколко часа преди лягане.

Несъвместимо спане

Често не си даваме сметка, че удобният матрак е абсолютната основа за хубав и дълбок сън. След ден на активност тялото заслужава истински релакс. Матракът от дунапрен например, осигурява не само удобна и здравословна позиция за сън, но и достатъчен въздушен поток. Препоръчваме, наред с другото, матрак от колекцията Armonia. Това е матрак от латексова пяна, който ще ви накара да заспите незабавно и да се събудите напълно освежени.

Качество на въздуха в стаята

Нещо малко, което осигурява забележима промяна. Става дума за поддържане на свеж въздух в спалнята. Ако нямаме пречиствател на въздуха, достатъчно е да проветрим добре стаята, в която спим. Това със сигурност ще подобри комфорта на съня ни. Помещението трябва да е без замърсители и трябва да има достатъчно кислород във въздуха.

Ефект на синията светлина

Синята светлина, излъчвана от телефони и таблети, наред с други, заблуждава мозъка ни, като показва, че е ден. Чувстваме се заредени с енергия, вместо да заспим спокойно. Ето защо си струва да приберете всички електронни устройства поне един час преди лягане.

Изброихме най-честите причини за недоспиване. Въпреки това, понякога други фактори са отговорни за това, че не можем да се наспим добре. Може да е стрес или заболяване, например. За да си осигурим добър нощен сън, си струва да се погрижим за споменатите по горе проблеми и ако това не помогне, да се консултираме със специалист.

Подобни статии

Хороскоп – 18 август 2022 г.

Овен Тази сутрин може да се събудите преди алармата. Най-добре станете веднага,...

Още в катергорията

Хороскоп – 18 август 2022 г.

Овен Тази сутрин може да се събудите преди алармата. Най-добре...

Анджелина Джоли съди ФБР за прекратено разследване срещу Брад Пит

През 2016 г. Бюрото не откри доказателства за насилие...

Кое е най-доброто време за събуждане?

Според специалист няма идеално време за ставане сутрин, оптимално за всички Няма...