Кирил Петков: Махаме зеления сертификат, като стигнем 70% ваксинирани

Мораториумът ще падне в момента, в който направим цялостен анализ и сме сигурни, че сме ограничили всички течове в системата, защото политиката ни е да премахнем течовете преди да прехвърляме разходите на крайните потребители

От цялото си сърце искам да премахнем сертификатите, но когато нивата на ваксинации са достатъчно високи, а това ще стане с нива от около 70% ваксинирани. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в парламента.

,,Аз съм много доволен, че този стимул, който беше предложен, успяхме да ваксинираме 92 000 души в последните три дни. Ще продължим много сериозно кампанията по ваксинация, тъй като хората трябва да бъдат много добре информирани и в този смисъл е важно участието и на личните лекари в кампанията“, посочи Петков.

,,Нашата обща цел е да продължим с тези темпове на ваксиниране, като крайната цел е да махнем пика, а не просто да ваксинираме хората. Това е обществен интеренс и личен здравен интерес. Тези 75 лева бяха едно допълнение към информираната кампания. Засега други финансови стимули не предвиждаме“, уточни още премиерът.

 

По-рано от парламентарната трибуна Петков заяви: „Няма задължителна ваксинация, това правителство няма да наложи задължителна ваксинация – такава задължителна ваксинация няма да бъде факт, докато аз съм министър-председател“.

Ако искаме да запазим нашето население, ако не искаме повече жертви на коронавируса, то нека се обединим около общата стратегия – не искам да съм министър-председател, който просто да отброява бройки умрели хора. Когато имаме ваксинирано население, зеленият сертификат ще стане ненужен, подчерта Петков.

 

Не вярвам цените да бъдат по-високи от това, което бе предложено. А мораториумът ще падне в момента, в който направим цялостен анализ и сме сигурни, че сме ограничили всички течове в системата, защото нашата политика е да премахнем течовете в системата преди да прехвърляме разходите на крайните потребители. 1,5 млрд. лева е целия пакет за бизнеса. Доколкото знам вчера е имало доста добър напредък как точно да се рамкират тези помощи. Едно от нещата, които надграждаме, е, че тези помощи за бизнеса ще започнат от една цена нагоре – 185 лв. на мегаватчас, заяви министър-председателят.

Подобни статии

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия и заплаши...

Още в катергорията

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия...

Транспортното министерство с репресивни мерки срещу избрани превозвачи

Румен Петков отново настоя за незабавно подновяване на разговорите...

Петков и транспортния бранш се разбраха, но протестите в сряда остават

Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството....