Ключовите фигури на 12-годишното управление на ГЕРБ продължават да заемат досегашните си постове в МВнР

Външно министерство беше единственото ведомство, което не претърпя реформи по време на двете служебни правителства

Служебният министър Светлан Стоев и настоящ посланик на България в Дания, не само не предприе никакви действия, въпреки многобройните сигнали до него и до медиите от страна на гражданското общество, но и съдейства досегашните назначения на ГЕРБ да продължат да се ползват с пълна сила с всички възможни привилегии, ползвайки неговата лична протекция.

Мая Андонова-Генова е скандалната директорка на дирекция „Управление на собствеността“ /снимка 1/ , за която Bird.bg преди три месеца предостави публично информация за злоупотреби с обществени поръчки в МВнР на общата стойност 25 милиона лв. само за ITуслуги, вкл. с несъвместим софтуер към действащата система.

Снимка 1

Друг компрометиран директор, заемащ все още поста е този на дирекция „Сигурност на дейността и информацията“ Стамен Генов, който се свързва с подслушването на журналистите от делото „Галерия“. Тези безценни кадри  са работили заедно в Държавно предприятие „Фонд Затворно дело“, което няма нищо общо с МВнР.

Бърза кариера прави и един безизвестен доскоро служител на МВнР, без никакъв опит в политическа дирекция, но очевидно със завидни заслуги към предишното правителство, след като за шест месеца успява да мине през ранговете съветник и пълномощен-министър и позициите началник отдел и директор на дирекция, с обещание за посланически пост. Този виден кадър /снимка 2/ е директорът на дирекция „Ситуационен център“ Антон Марков, известен с корупционните си практики по време на задграничните си мандати като консул особено в Санкт Петербург, където Марков е прибирал лична комисионна през руските туристически агенции за издаването на по-бързи визи за руски граждани. Същият е уличен документално от МВнР за злоупотреба с присвоено ДДС и фалшифициране на финансови документи, за което е бил санкциониран и е бил принуден да възстанови присвоените суми. Въпреки, че това е известен на ръководството на МВнР факт, Марков продължава да заема същия пост. В момента в качеството си на директор, Марков е предложил за ръководител на проект за 200 000 евро по „Норвежкия финансов механизъм“ свой кадър, който той назначава лично чрез нагласен специализиран конкурс, на който се явява само един единствен кандидат /провери Протокол от конкурс Елена Никова/, който не притежава съответната експертна квалификация. По този начин пореден проект с чуждо финансиране ще бъде обречен на провал и съответно ще бъде в последствие платен от държавния бюджет.

Снимка 2

Друг интересен кадър е директорката на дирекция „Човешки ресурси“, Елена Начева, която след като проведе десетки специализирани конкурси за кадрите на ГЕРБ в МВнР, си е пуснала едногодишен отпуск, което и позволява да заема все още поста на директор за неопределен срок.

От стъпването в длъжност на новия министър на външните работи, Теодора Генчовска, обещаните реформи във Ведомството все още не са предприети и тези хора, макар и силно компрометирани,  продължават да заемат същите отговорни постове.

Подобни статии

Бетина Жотева ще отговаря за международните контакти в прокуратурата

Доскорошната председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева от...

Още в катергорията

Бетина Жотева ще отговаря за международните контакти в прокуратурата

Доскорошната председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина...

Двуцифрена инфлация и още по-скъпи храни и горива през април

Годишната инфлация за април достигна 14,4%, сочат данните от...

Превозвачи дават транспортния министър на прокурор

Лидерите на недоволните превозвачи, които се канят да протестират...