Ковачевски: С Петков ще говорим за бъдещето и за проекти, които ще подобрят живота на гражданите ни

„Позициите ни са кристално ясни, ние сме Република Македония, в която гражданите говорят македонски език и имаме собствена идентичност“, категоричен бе новият министър-председател в Скопие

На срещата си във вторник министър-председателите на РС Македония и България Димитър Ковачевски и Кирил Петков ще обсъдят основно теми в областта на икономиката, инфраструктурата, образованието, иновациите, както и подкрепата за процеса на евроинтеграция на Скопие.

Това потвърди днес премиерът Ковачевски в изявление пред медиите след среща с президента Стево Пендаровски, предава скопската тв „Сител“.

Той подчерта, че на срещата с Петков ще обсъдят всичко, „което засяга увеличаване на търговията, засилен обмен на идеи, на млади хора, които ще възстановят доверието“, за да успеят да установят диалог на „едно ниво“, който гледа към бъдещето.

Намерението на двамата премиери, както каза той, е да обсъдят бъдещето, както и проекти, които ще допринесат за по-добър живот за гражданите на двете страни.

„Позициите ни са кристално ясни, ние сме Република Македония, в която гражданите говорят македонски език и имаме собствена идентичност“, категоричен бе Ковачевски.

„По отношение на историческите въпроси винаги съм казвал, че те трябва да бъдат част от дебата на историците и че доверието между гражданите трябва да се гради върху позиции, които означават по-добър стандарт за тях и как да го достигнат. По отношение на правата на малцинствата, ние уважаваме всички харти и всички организации, които са регулирани в международен план, включително ООН и правата на малцинствата“, заяви новият премиер на РСМ.

„Ние сме казали по отношение на всички свои съседи, че няма да се месим във вътрешните им работи“, увери Ковачевски.

Той поясни, че с българския премиер няма да подписват споразумения какво трябва да правят в областта на икономиката, но чрез работа първо ще възстановят доверието между гражданите и политиците във всички сфери.

„Когато говорим за сътрудничество в областта на икономиката и търговията, тогава имам предвид сътрудничеството между бизнес сектора, което означава, че ще призовем търговските палати на двете страни да си сътрудничат. В областта на образованието ще призовем университетите да си сътрудничат. По отношение на иновациите, тези, които се занимават с нов бизнес, с иновации, да си сътрудничат помежду си“, добави Ковачевски.

Той подчерта, че този принцип ще се използва в образователния и културния обмен, както и че младите хора от двете държави трябва да работят за установяване на по-добра комуникация помежду си.

„Надяваме се въз основа на разговор между двама добри съседи и две съседни държави, разговор, който ще се основава на европейски ценности, уважение между всички граждани и уважение към достойнството на двете страни, да можем да стигнем до решение“, каза Ковачевски.

Той за пореден път подчерта, че е „рационален оптимист“, т.е. че вярва в решение, като подчерта, че ще работи за постигането на това решение.

Българска правителствена делегация, водена от премиера Кирил Петков, ще пристигне във вторник в Скопие, припомня „Сител“.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Подобни статии

Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата

Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата, предадоха световните...

Още в катергорията

Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата

Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата,...

Песков: Самото съществуване на Русия е дразнител за колективния Запад

Според прессекретаря на президента, Русия не може да бъде...

Европа продължава да се запасява с газ с рекордни темпове

Газовите хранилища вече са запълнени с 40%, което е...